x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De ce se pateaza dinti?

De ce se pateaza dinti?

23 Mar 2006   •   00:00

Petele cretoase sunt cauzate de distrugerea smaltului in urma demineralizarii acestuia. Demineralizarea apare cand acizii din cavitatea bucala intra in structura smaltului, dezvoltandu-i structura anorganica, eliberandu-se astfel ioni de calciu si fosfat in saliva.

SALIVA


Se produce un dezechilibru oral si mineral din cauza:
  • unei cantitati insuficiente de saliva;
  • unui exces de acid ce produce placa bacteriana din cauza igienei deficitare;
  • unei diete nepotrivite, cum ar fi consum de prea multe bauturi acide.

    Astfel apare un mediu oral acid, care produce demineralizarea smaltului, ionii de calciu si fosfat parasind structura dintelui. Trebuie sa amintim ca este normal ca smaltul dintelui sa se demineralizeze treptat. Dar nu trebuie sa acceleram acest proces!

    Saliva are rol important in protectia impotriva atacului acid, aceasta spaland microorganismele si alimentele de pe suprafata dentara. Saliva actioneaza ca un lubrifiant ce scade abraziunea smaltului, iar pH-ul salivei ajuta la restabilirea unui pH aproximativ neutru al mediului oral, fiind purtatoarea ionilor liberi de calciu, fosfat si fluor ce se pot integra in smalt. Acidul scade pH-ul oral, iar saliva neutralizeaza acidul crescand pH-ul la loc, la nivelul aproximativ neutru. In mod obisnuit, prin imbunatatirea igienei orale, modificarea obiceiurilor alimentare si efectuarea controalelor regulate de catre medicul stomatolog se neutralizeaza pH-ul. In plus, in cabinetele stomatologice exista preparate care imbunatatesc echilibrul salivar.

    Aceste produse profesionale sunt foarte bune pentru restabilirea echilibrului ionic dupa interventii precum:
  • detartrajul profesional;
  • albirea dintilor;
  • chiuretajul subgingival;
  • in cazul hipersensibilitatii dentinare.

    De mare ajutor in prevenirea aparitiei petelor cretoase este si consumul laptelui zilnic si al produselor lactate, acestea avand efect protector. Sa nu uitam de efectul nociv al bauturilor carbogazoase dulci asupra dintilor.

    PREVENIRE. De ce trebuie sa stim cum sa prevenim aparitia petelor pe suprafetele dentare? Deoarece petele albe, cretoase sunt precursoarele cariilor dentare. In cabinetele stomatologice, medicii pot aplica diverse materiale (lacuri, creme, solutii) care previn si stopeaza evolutia petelor albe si restabilesc echilibrul mineralelor din structura dintilor. Aceste materiale actioneaza rapid daca sunt aplicate in mod corect pe suprafetele demineralizate.
  • ×