Poliartrita reumatoida este o boala ticaloasa, ataca incheieturile, adesea incheieturile mici ale omului si-l arunca in greaua stare de invaliditate.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
Maltrateaza asa de tare incheieturile dintre falangele degetelor incat degetele iau forma literei "Z", in asa hal se deformeaza si atunci cum sa mai apuce bolnavul o furculita sau un pieptene?
Din pacate, stiinta n-a gasit inca modul de a vindeca aceasta parsiva boala, nici cauzele nu ii sunt developate, totusi exista medicamente care incetinesc degradarea articulatiilor. Poliartrita reumatoida face parte din clasa reumatismelor inflamatorii, o inflamatie persistenta afecteaza articulatiile, dar maladia afecteaza si alte sisteme ale organismului. In articulatii exista o componenta numita sinoviala, o structura care asigura si mai bine asamblarea capetelor oaselor ce patrund in articulatie. Asistent universitar Razvan Ionescu, medic primar de medicina interna la Spitalul Colentina, explica aceasta boala, care afecteaza 1% din populatie, preponderent sexul barbatesc si apare de regula la 40-50 de ani. Boala ataca mai intai articulatiile la degetele mainii, dar si articulatia unde degetele se prind de mana cat si incheietura pumnului. Este afectat si cotul, dar mai rar; oricum boala actioneaza simetric, nu scapa nici mana cealalta, nici piciorul celalalt. Poliartrita reumatoida macina si articulatia dintre maxilare, ingreunand masticatia, dar afecteaza si articulatia dintre prima si a doua vertreba cervicala, asa ca se poate comprima maduva coloanei si se ajunge la tetrapareza sau chiar la paralizia membrelor inferioare si superioare.
Poliartrita reumatoida prin procesul inflamator mananca articulatia si mai ales capetele osoase. Durerea in poliartrita reumatoida este caracteristica, apare cand stai, nu cand misti, deci este resimtita noaptea. S-a stabilit ca poliartrita reumatoida este o boala generala, ea mai poate afecta inima (apa la cord, depuneri in muschiul cardiac cu aritmii), plamanul (fibroza cu sufocari si tuse sau apa la plaman), pielea (aparitie de noduli), chiar si sistemul nervos. Terapia medicamentoasa e menita sa faca lenta degradarea articulatiilor si sa pastreze cat mai mult mobilitatea articulatiilor.Citește pe Antena3.ro