x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Depresia Domnilor

Depresia Domnilor

de Andrada Floria    |    18 Mar 2008   •   00:00

Între 40 şi 45 de ani, bărbaţii se comportă ca nişte adolescenţi. Par să fie la vârsta întrebărilor grave: “Cine sunt eu de fapt?”, “Încotro se îndreaptă viaţa mea?”, “Sunt cu adevărat fericit alături de familia mea?”.

Între 40 şi 45 de ani, bărbaţii se comportă ca nişte adolescenţi. Par să fie la vârsta întrebărilor grave: “Cine sunt eu de fapt?”, “Încotro se îndreaptă viaţa mea?”, “Sunt cu adevărat fericit alături de familia mea?”.

 

 

Apoi, poate apărea o tânără care le suceşte minţile bărbaţilor-adolescenţi şi până la criza bărbatului de 40 de ani nu mai este decât un pas. Iar în unele situaţii, criza se poate agrava, ajungându-se chiar la depresii, atunci când conflictul interior al bărbatului este foarte puternic, arată specialistul nostru, psihoterapeutul Aurora Frunză, asistent universitar în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”.

 

 

“Bărbaţilor de 40-50 de ani încep să le placă femeile mult mai tinere. Dorinţa bărbatului de a trăi cu o femeie mai tânără, de a-şi lua viaţa de la capăt alături de ea se bate cap în cap cu obligaţia de a rămâne alături de familie şi de copii. Am întâlnit bărbaţi depresivi, pe de-o parte pentru că nu puteau să renunţe la stabilitatea şi căldura familiei clădite în timp, de 20-30 de ani, iar pe de altă parte, pentru că nu puteau să pună punct relaţiei cu o fată, să zicem, de 25 de ani”, explică psihoterapeutul.

 

 

Este foarte important ca familia să nu neglijeze semnele începutului unei depresii a bărbatului şi să ia măsuri din timp. Comparativ cu femeile, sunt mai puţini bărbaţi depresivi.  Totuşi, la bărbaţi, depresia se manifestă în forme mai severe, mergând până la tentative de suicid. 60% dintre pacienţii care suferă de depresie sunt bântuiţi de această idee, dar numai 15% încearcă să ducă la capăt gândul de sinucidere. Din păcate, statisticile arată că strategiile de sinucidere sunt mai bine puse la punct de bărbaţi decât de femei. De aceea, numărul bărbaţilor care reuşesc să se sinucidă este mai mare decât cel al femeilor”, subliniază psihoterapeutul Aurora Frunză.

 

 

Semne

Depresia se manifestă printr-o stare prelungită şi inexplicabilă de tristeţe. Bărbatul depresiv nu este capabil de a resimţi plăcere, nu îl mai bucură nimic, se lamentează încontinuu. Persoanele depresive au tendinţa de a se retrage în sine, de retragere socială, sunt lipsite de motivaţie, sunt intolerante. În acelaşi timp, depresia se manifestă şi prin pierderea libidoului, scădere sau creştere în greutate, lipsa poftei de mâncare sau, dimpotrivă, apetit exagerat. Se apreciază că o modificare semnificativă a greutăţii corporale în plus sau în minus pe parcursul unei luni ar putea fi un semn de depresie. De asemenea, depresia se manifestă printr-un nivel scăzut al energiei şi prin tulburări de somn.

×
Subiecte în articol: sănătatea bărbatului