x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Descoperire - Cum citeste creierul

Descoperire - Cum citeste creierul

de Steluta Indrei    |    03 Mai 2006   •   00:00
Descoperire - Cum citeste creierul

Cand venim pe lume, creierul nostru este "analfabet". In copilarie, pe masura ce invatam cititul si scrisul, in creier se dezvolta insa o zona specifica lecturii. Acea zona a fost identificata de o echipa de cercetatori francezi.

Pe scara evolutiei umane, lectura reprezinta o achizitie relativ recenta, care nu depaseste 5.000 de ani. La nastere insa, creierul nostru nu difera de al stramosilor analfabeti de acum 50.000 de ani. Totusi creierul reuseste in copilarie sa-si dezvolte capacitatea cititului. Rolul-cheie il are o mica zona de sub lobul temporal stang, care a fost descoperita de o echipa de cercetatori de la Spitalul Pitie SalpÃştri"re din Paris. Raphael Gaillard, Lionel Naccache si Laurent Cohen au publicat rezultatele studiului in revista americana de neurostiinte Neuron.

STUDIU. Prin intermediul tehnicilor de imagistica medicala si de inregistrare a activitatii cerebrale (electroencefalograma), cercetatorii au observat ca in timpul cititului este activata o zona a creierului situata sub lobul temporal stang. Dar aceste observatii nu sunt suficiente pentru a afirma ca zona respectiva este specifica lecturii si nici indispensabila acesteia.

Singurul mijloc de a clarifica informatiile cercetatorilor a fost examinarea consecintelor unei leziuni sau distrugeri a acelei zone asupra cititului. Problema este ca un asemenea studiu nu a fost posibil decat pe un pacient suferind o leziune la nivelul lobului temporal stang. Echipa condusa de Laurent Cohen a avut oportunitatea de a studia activitatea cerebrala a unui pacient de 40 de ani inainte si dupa ablatia chirurgicala a unei zone din lobul temporal stang. Interventia s-a impus pentru a combate crizele severe de epilepsie cu care se confrunta pacientul.

Cu ajutorul tehnicilor de imagistica medicala, cercetatorii au observat creierul pacientului in timpul lecturii, dar si in momentul vizualizarii unor obiecte, imagini, persoane. Dupa operatie, pacientul citea cu dificultate, dar nu avea probleme in recunoasterea obiectelor, persoanelor.

TESTE. O alta serie de teste, efectuate si inainte de operatie, au evidentiat clar dificultatile de lectura, mai ales in cazul cuvintelor lungi sau al exprimarilor laborioase. "La un individ normal, timpul necesar descifrarii unui cuvant de patru, de opt sau de 12 litere este acelasi", a explicat Lionel Naccache. In schimb, pacientul respectiv, privat de partea inferioara a lobului temporal stang, este obligat sa citeasca pe litere. El nu poate intelege un cuvant decat printr-un efort constient.

In mod normal, intr-o fractiune de secunda, creierul este capabil sa identifice simultan toate literele unui cuvant.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă creierul