x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Descoperire epocală: maladia Alzheimer este reversibilă!

Descoperire epocală: maladia Alzheimer este reversibilă!

28 Noi 2011   •   09:33
Descoperire epocală: maladia Alzheimer este reversibilă!

O echipa de medici si cercetatori canadieni au reusit sa regenereze tesuturile nervoase afectate de Maladia Alzheimer si sa imbunatateasca memoria unui pacient afectat de aceasta maladie degenerativa, considerata, pana in prezent, ireversibila, informeaza BBC News.

Tehnica de tratament folosita a fost asemanatoare cu cea care a dat roade in cazul bolnavilor de Parkinson, depresie si sindrom Tourette: mici electrozi au fost implantati chirurgical in zone ale creierului afectate de maladie (de pilda, in hipocamp – regiunea creierului responsabila de memorie si care este prima atacata de Alzheimer). Electrozii sunt apoi conectati la o baterie, implantata, la randul ei, sub piele, langa clavicula.

Nu se cunoaste mecanismul exact de actiune al stimulilor electrici asupra celulelor nervoase afectate de Alzheimer. In cazul maladiei Parkinson, prof. John Stein, de la Universitatea Oxford are o explicatie plauzibila: stimulii continui de inalta frecventa rezolva un scurtcircuit care apare intre neuroni.

Cu privire la Alzheimer, deocamdata se stie doar ca tratamentul are eficacitate daca este aplicat in stadiile precoce ale bolii. Echipa canadiana l-a aplicat asupra sase pacienti voluntari. Dupa un an de tratament, tesutul nervos se regenerase cu 8% in cazul unui pacient si cu 5% in cazul altui pacient, iar in cazul unui dintre acestia s-a consemnat si o revenire a memoriei. Cei doi pacienti prezentau maladia in faza cea mai putin avansata dintre cei sase care au participat la experiment.

Alzheimer se manifesta prin pierderi de memorie si dezorientare. In medie, intr-un an de zile boala distruge aproximativ 5% dintre celulele nervoase din hipocamp si, treptat, se extinde la alte zone cerebrale. In faza terminala, creierul devine un 'cimitir' de neuroni.

Cercetatorii canadieni se pregatesc sa verifice eficacitatea tratamentului initiind o noua runda de experimente, care va incepe in aprilie 2012, cu participarea unui numar de 50 de pacenti.

×