x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei DIETA CU ANANAS - 3 motive esențiale ca să o urmezi în fiecare vară!

DIETA CU ANANAS - 3 motive esențiale ca să o urmezi în fiecare vară!

05 Iun 2015   •   01:40
DIETA CU ANANAS - 3 motive esențiale ca să o urmezi în fiecare vară!

 Cercetările mai amănunţite efectuate de antropologii americani de la Universitatea din Berkeley, California, au demonstrat că pulpa fructului de ananas conţine o serie de asa-numite principii active, adică substanţe care pot influenţa eficient unele mecanisme chimice si biologice ale organismului.
Tot în pulpa de ananas se regăsesc zaharuri bazate pe levo-fructoză si substanţe cu pseudo-structură steroidă, adică asemănătoare cortizolului sau hormonilor sexuali. Aceste substanţe, regăsite în cantităţi infime, de sub 0,001mg/kg de fruct proaspăt, pot influenţa însă unele procese biochimice complexe din creier, ficat si unele glande cu secreţie de steroizi precum suprarenalele, ovarele si testiculele.

Citește și 
Top 10 beneficii pentru sănătate ale lăptișorului de matcă
7 condimente care te ajută să slăbești



Care sunt principalele beneficii ale curei de ananas, ținută în fiecare vară?

1. Protejează ficatul 
Laboratorul organismului, asa cum mai este numit ficatul de către biologi, este unul dintre organele cele mai solicitate, fiind responsabil atât de transformarea hranei în substanţe nutritive accesibile celulelor, cât si de procesele de dezintoxicare si producţie a materiei de bază pentru celulele sângelui. Substanţele active cu structură peptidică din ananas acţionează indirect asupra unor celule din ficat specializate în transformarea glucozei în substanţe de rezervă. Simpla fixare a asa-numitei peptide L12 pe unele celule din ficat poate creste eficienţa transformării mai eficiente a glucozei în grăsimi sau glicogen, atunci când glicemia este crescută. Dimpotrivă, aceleasi peptide legate de celula hepatică pot stimula mecanismul invers, adică de transformare a rezervelor în glucoză. Ca urmare, se poate trage concluzia că cei care consumă frecvent ananas au o glicemie mai stabilă, riscul de diabet fiind mai redus. Totodată, o eficienţă mai crescută a controlului hepatic al mecanismelor de glicogenoliză, adică a desfacerii glicogenului în glucoză si glicogeneză permite o mai bună funcţionare a pancreasului, mai ales în ceea ce priveste eliberarea de insulină. În acelasi timp, sporirea controlului asupra lipogenezei, adică a transformării nutrienţilor în grăsimi, scade riscul de obezitate, dar si pe cel de ridicare a colesterolului. Prin aceste efecte, consumul de ananas ne poate păstra atât echilibrul ponderal, ferindu-ne de îngrăsare excesivă, cât si un sistem circulator sănătos, mai puţin predispus la infarct sau accidente cerebrale.

Citește și 4 reguli de urmat atunci când ții cura de ananas

Date extrem de recente rezultate din cercetările efectuate de medicii americani au demonstrat că aceleasi peptide de tip L12 se pot lega de alte peptide din celula hepatică, crescând eficienţa descompunerii substanţelor toxice. Astfel, substanţele nocive ajunse în organism prin alimentaţie, asa cum ar fi E-urile sau dioxinele, ca si substanţele poluante inhalate sau toxice sunt mai rapid neutralizate în cazul în care consumăm mai frecvent ananas, chiar în cantităţi modeste.

Citește continuarea pe ANTENA SATELOR

 

×
Subiecte în articol: ananas