x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Dieta: Ficatul sau bila?

Dieta: Ficatul sau bila?

de Florin Condurateanu    |    05 Mar 2006   •   00:00
Dieta: Ficatul sau bila?
RESPIRA ADANC
Romanul are o vorba inspirata: "Unde dai si unde crapa". Aceasta zicala se potriveste tot mai mult in medicina moderna, cand pacientul are surprize auzind recomandari din partea doctorului, pe care le banuia mai putin cand a intrat in cabinet.
Tot mai multi suferinzi de ficat acoperind toata gama, de la ficat gras pana la hepatite cronice, intreaba ce regim alimentar trebuie sa urmeze pentru a-si menaja ficatul in suferinta. Sunt mirati cand ii aud pe medici ca rostesc fraze mai putin asteptate, dar in profunda consonanta cu teoriile medicale ale zilelor noastre. Astfel, medicii ii povatuiesc pe suferinzii de ficat sa manance si o fripturica, si ou. Sa se hraneasca in general cu proteine de calitate pentru a ajuta ficatul. O atentie speciala trebuie indreptata spre vezica biliara, in sensul ca aici trebuie sa existe circumspectii.
Omul cu suferinte ale ficatului trebuie sa nu manance alimente care ii fac rau la "bila", mai ales daca pacientul respectiv are necazuri cu dischinezia biliara. Un ordin apasat vine insa de la medic: suferindul de ficat trebuie sa nu bea deloc alcool. Descompunerea alcoolului supune la cea mai grea cazna celulele ficatului, care si asa sunt in suferinta. Deci alura moderna a medicinei nu mai propovaduieste antipatica exagerare cu inghitirea branzei de vaci, ci il sfatuieste pe hepatic sa manance alimente de calitate, numai sa fie tolerate bine de vezica biliara.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă