x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Dieta in zig-zag

Dieta in zig-zag

17 Mar 2004   •   00:00

Ei bine, ce face medicul cu bolnavul de colita, o zicere mai veche, sau dupa termenii recenti ai medicinei, cu bolnavul de sindrom al intestinului iritabil?

Adica cu omul care simte o framantare in burta, balonari, alternante de constipatie cu diaree si gaze. Medicul nu trebuie sa recomande medicamente, ci sa incerce domolirea simptomelor de intestin iritabil cu schimbari de dieta. Celor cu diaree li se recomanda o alimentatie mai bogata in carne, oua, branzeturi nefermentate. Pe de alta parte, suferinzilor cu fenomene de constipatie li se recomanda legume, fructe bogate in fibre, paine neagra, tarate cu lapte, salate de cruditati, morcovi, sfecla rosie si cate un mar seara.

Pe langa aceste conduite alimentare, doctorul Constantin Chira, seful Sectiei de gastroenterologie de la Spitalul Clinic "Gerota", atrage atentia asupra pericolelor ce apar in cazul abuzului de laxative, exces intrat in obisnuinta unor oameni cu constipatie. Excesul de laxative impinge situatia in extrema cealalta, se instaleaza diareea si in plus se perturba si flora microbiana, lucru nedorit. Suferindul de constipatie sa-si regleze acest necaz din reorientarea alimentatiei mai ales spre legumele si fructele bogate in fibre. Daca totusi tine mortis sa se ajute si cu laxative, acestea sa fie gen ulei de parafina, lactuloza etc. Medicina moderna a stabilit o strategie aparte in cazul in care se succed perioadele de constipatie cu zilele de diaree, se recomanda atunci un regim alimentar in zig-zag, doua zile suferindul sa manance carne si branzeturi, urmatoarele doua zile sa manance mai ales carne si orez.

Aceste suferinte ale colonului se mai asociaza la unii bolnavi si cu pancreatite, cu hepatite cronice, cu boli ale vezicii biliare. In aceste cazuri trebuie corectate si aceste boli asociate.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă