x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Dintii rupti se pot pune la loc

Dintii rupti se pot pune la loc

22 Sep 2004   •   00:00

Nu este o fatalitate daca v-ati lovit in regiunea frontala a gurii si, din nefericire, va alegeti cu un dinte fracturat sau iesit complet din locul lui. Mergeti cu dintele sau fragmentul dentar la stomatolog, pentru ca se pot replanta.

STELUTA INDREI

Loviturile din zona frontala a gurii se pot solda fie cu fracturi ale dintilor, fie cu iesirea completa a dintelui din alveola osoasa (avulsie dentara). Cei mai expusi sunt copiii, care pot avea astfel de accidente in timpul orelor de sport sau de joaca. Atat la adulti, cat si la copii, daca se recupereaza fragmentul dentar sau dintele iesit, este posibila replantarea lor.

PRIM-AJUTOR. Medicul stomatolog Roxana Vlad, asistent universitar la Facultatea de Stomatologie, recomanda ca "persoana care observa accidentul sa recupereze dintele sau fragmentul de dinte, sa il curete si, daca este vorba despre un copil capabil sa inteleaga ce i se spune, sa i se ceara sa pastreze dintele sub limba pana la cabinetul stomatologic". In cazul in care copilul este in stare de soc din cauza accidentului, existand pericolul sa inghita dintele, acesta se transporta in lapte sau in ser fiziologic pentru a nu se deshidrata. Daca dintele se deshidrateaza, el nu mai poate fi replantat.

URGENT. Este important ca stomatologul sa intervina in cel mult 6 ore de la producerea accidentului. Cu cat timpul scurs de la accident si pana la prezentarea la medic este mai scurt, cu atat sansele de replantare a dintelui sunt mai mari. "Sunt multi copii care vin la cabinet cu dintii fracturati, dar nici unul nu vine si cu fragmentul rupt sau cu dintele scos. Oamenii nu se gandesc sa le recupereze si astfel isi pierd propriii dinti", afirma dr. Roxana Vlad. De retinut ca exista totusi un procent de 5%-10% ca replantarea sa nu aiba succes. Dupa replantarea unui dinte, pacientul trebuie sa respecte indicatiile medicului cu privire la alimentatie, sa evite alte traumatisme in zona respectiva si sa se prezinte in primii cinci ani la controale cel putin o data pe an. Este bine ca medicul care a tratat pacientul prima data la urgenta sa il supravegheze in continuare.

TRATAMENT. Chiar daca dintele este expulzat, stomatologul scoate nervul si plombeaza dintele avandu-l in mana, apoi il pune in anumite solutii pentru un timp, dupa care urmeaza replantarea propriu-zisa. Dupa repunerea dintelui in pozitia initiala, acesta trebuie ligaturat de dintii vecini. Imobilizarea se face prin ligatura de sarma sau prin gutiera de acrilat (plastic). Fragmentul care s-a rupt se poate lipi de partea dintelui ramasa in gingie.

COMPLICATII

Exista riscul aparitiei unor complicatii dupa replantare, avertizeaza dr. Roxana Vlad. Pot sa se produca resorbtii ale radacinii dintelui, anchilozarea lui si alte complicatii, precum chisturile dentare la nivelul radacinii. Toti cei care fac sport, mai ales unul extrem, trebuie sa-si protejeze dintii din regiunea frontala cu ajutorul unor gutiere din plastic (proteze cum au boxerii), care vin exact pe curbura arcadei dentare. Exact cum se protejeaza la cap, cot, genunchi, tot asa trebuie sa procedeze si cu dintii. Chiar daca este posibila replantarea unui dinte fracturat, acesta nu mai este asa cum era inainte de accident. Este un dinte lipsit de vitalitate, cu modificari de culoare, cu o radacina compromisa, iar pe tot parcursul vietii pot aparea complicatii.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă dintele