x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Doctorul care reconstruieste oase

Doctorul care reconstruieste oase

03 Mai 2004   •   00:00

La congresele mondiale de ortopedie, conferentiarul roman Horia Orban, seful Clinicii de ortopedie de la Spitalul Elias, a prezentat niste comunicari stiintifice primite cu interes de elita ortopezilor din intreaga lume, aceste conferinte relatau despre cazurile de cancere de os operate de medicul roman si mai ales despre reconstructia segmentului de os afectat de cancer.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Conferentiarul Horia Orban explica cum dificila interventie chirurgicala in cancerul de os, una dintre cele mai agresive forme de cancer, incepe cu indepartarea acelei portiuni de os cu tumora, pana la zona tesutului scapat de atingerea celulelor canceroase, urmand apoi grefarea de substanta osoasa dintr-o banca de tesut osos. Medicina a demonstrat faptul ca este mai lunga supravietuirea bolnavilor dupa o reconstructie a osului decat supravietuirea celor carora li s-a taiat piciorul sau toata mana unde exista osul atacat de cancer. Asa cum mentioneaza conferentiarul Horia Orban, este mai bine sa se foloseasca tesut osos prelevat de la cadavre sau de la oameni aflati in moarte clinica decat sa se foloseasca grefe de os de la pacient, fiindca s-ar subrezi rezistenta oaselor de unde se decupeaza grefa.

In cazuri exceptionale se poate totusi preleva tesut osos de la propriul peroneu, de la osul propriului picior pentru a reconstrui zone osoase de la incheietura pumnului sau de la umar. Din pacate, cancerele de os afecteaza multi copii si tineri. Sunt situatii in care, dupa indepartarea osului cancerizat, se planteaza proteze, iar copiilor aflati in perioada de crestere chiar proteze telescopice, carora li se mareste dimensiunea prin reglaje o data cu dezvoltarea corpului. Un ajutor important pentru chirurgul ortoped ce lupta cu cancerul de os este primit de la citostatice si de la radioterapie. De asemenea, tehnica imagistica ajuta la stabilirea unui diagnostic precoce si se poate alege momentul optim al interventiei chirurgicale.

Seful clinicii de ortopedie de la Spitalul Elias, dr. Horia Orban, mai aduce unele lamuriri din sfera ortopediei: bolnavii de artroza nu trebuie sa se prezinte la medic tarziu, cand articulatia e facuta praf, ci din timp, fiindca astfel proteza se poate prinde in os viguros, nu in os subrezit de osteoporoza.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă