O femeie şi-a congelat ovule pentru a le dona la momentul potrivit fiicei ei, care acum are 8 ani şi a venit pe lume sterilă.
O femeie şi-a congelat ovule pentru a le dona la momentul potrivit fiicei ei, care acum are 8 ani şi a venit pe lume sterilă.Â
Fetiţa de 8 ani suferă de sindromul Turner, caracterizat prin imaturitate sexuală. Şi totuşi fetiţa are şanse ca, atunci cănd va fi adultă, să poată la răndul ei să aducă pe lume un copil. Şansa i-o oferă mama ei, Melanie Boivi, care i-a donat ovule obţinute prin stimulare hormonală. Acest tip de donare de la mamă la fiică este o premieră mondială, a anunţat profesorul Seang Lin Tan, directorul Centrului de Medicină Reproductivă din cadrul Universităţii McGill din Montreal, in cadrul ediţiei recente a Congresului Societăţii Europene de Reproducere Umană de la Lyon.Â
Această nouă metodă de a avea urmaşi - una dintre cele o mie una prin care pot fi aduşi copii pe lume - , pusă la punct cu concursul ştiinţei, a stărnit dezbateri aprinse. Şi chiar au temei. Deoarece micuţa Flavie va deveni mamă cu ajutorul a 21 de ovule prelevate de la propria mamă. In aceste condiţii, pentru Flavie, copilul conceput astfel ii va fi soră sau frate vitreg. Iar viitorul soţ al Flaviei va avea urmaşi cu soacra... Ceea ce din punctul de vedere al legilor geneticii şi al legilor scrise şi nescrise ale psihologiei intrafamiliale reprezintă o povară greu de suportat.  Â
Am vrut să fac tot ce imi stă in putinţă pentru a-mi ajuta fiica, iar la vărsta mea, aceasta era soluţia, spunea mama donatoare. Mama Flaviei este avocat, are 35 de ani şi a declarat că a luat această decizie impreună cu soţul ei după ce au reflectat indelung. De asemenea, ea a precizat că nu vrea să-şi oblige fiica să utilizeze ovulele, dar că a făcut acest gest spre a-i da o soluţie.
Soluţie
Fetele suferinde de sindromul Turner au posibilitatea de a apela la ovocite de la donatoare anonime, a explicat profesorul François Olivennes, specialist in fertilizarea in vitro la o clinică pariziană.
S-a observat că unele mame care au născut fetiţe cu sindromul Turner se simt extrem de vinovate, motiv pentru care ele recurg la acest gest, incercănd să repare situaţia. Una din 2.500 de femei prezintă sindromul Turner. Caracteristicile sindromului Turner rezultă din lipsa unui cromozom X din fiecare dintre celulele corpului.
Istorie
Prima naştere obţinută prin această tehnică a avut loc in urmă cu 20 de ani in Australia. Dar in ultimii zece ani, nici o echipă nu a mai reuşit să atingă această performanţă. Trebuie precizat că cromozomii nucleului ovocitei sunt congelaţi, existănd riscul apariţiei unor anomalii cromozomiale. După o serie de studii efectuate pe animale, cercetătorii australieni au reuşit să elaboreze un protocol de coborăre lentă a temperaturii atăt căt celule congelate să poată păstra intact capitalul lor genetic. In Italia a fost reluată această tehnică pentru femei incluse in programe de reproducere medicală asistată, obţinăndu-se rezultate incurajatoare.