x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Doua arme impotriva astmului

Doua arme impotriva astmului

08 Apr 2004   •   00:00

In popor umbla multe vorbe gresite despre astm. Vrea sa le demonteze sef de lucrari doctor Irina Strambu, medic primar la Institutul National de Pneumologie „M. Nasta", care a adus argumente stiintifice privind parerile gresite lipite de unii oameni tratamentului impotriva astmului.

In primul rand, bolnavii se sperie cand li se recomanda spray-urile, ei cred ca spray-ul este tratamentul pentru faza grava a astmului. In realitate, spray-urile sunt primul pas in terapia astmului, cea mai uzuala terapie. Este un tratament local, spray-ul produce aerosoli la fiecare apasare si se elibereaza o cantitate stabilita si foarte mica de medicament, care merge direct pe bronhiile inflamate. Este o terapie pe termen lung, fiindca e directionata direct pe organul bolnav.

Spray-urile nu dau efecte secundare pe alte sisteme ale organismului, cum produc injectiile sau pastilele. Inainte de folosire, spray-ul trebuie scuturat si sfatul este sa tragi din spray asa cum se trage din tigara, adica sa-l inspiri si sa dai afara aerul incet. Dar pentru a sincroniza mai usor inspirul cu pufaitul spray-ului se utilizeaza un fel de sticla, care se monteaza intre buze si spray cu o camera tampon pentru inhalatie. Acest dispozitiv numit spancer il ajuta pe astmatic astfel: poate apasa mai intai pe spray si abia apoi inhaleaza lent aerosolii din sticla tampon. Se duce astfel spre bronhii de doua ori mai mult medicament decat daca se pufaie spray-ul fara spancer si mult medicament ramane pe limba.

Un bolnav de astm trebuie sa aiba asupra lui doua spray-uri. Unul cu bronhodilatatoare, care da drumul la respiratie, „aduce aer" si sufocarea dispare imediat, dar cu el nu se trateaza cauza, inflamatia, asa ca dupa 3-4 ore lipsa de aer reapare. Tocmai de aceea, terapia care actioneaza asupra cauzei este spray-ul cu cortizon, efectul lui nu se simte imediat, dar cortizonul reduce nivelul de inflamare a bronhiilor. Efectul se simte dupa 3-4 zile si trebuie sa se ajunga la situatia in care spray-ul bronhodilatator se utilizeaza de maximum doua ori pe saptamana. Temerile bolnavilor ca apar efectele secundare rele ale cortizonului, care e un medicament dur, sunt nejustificate, fiindca in spray cortizonul se afla in cantitati foarte mici. Spray-urile trebuie utilizate toata viata, fiindca astmul e o boala cronica, dar care este tinuta in frau astfel ca bolnavul sa duca o viata normala.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă