x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Doua saptamani, doar vegetale

Doua saptamani, doar vegetale

02 Aug 2004   •   00:00

Intre 1 si 15 august este Postul Sfintei Marii, cunoscut si sub numele de Postul Santmariei sau Adormirii Maicii Domnului.

El este inchinat Nascatoarei lui Dumnezeu, despre care se spune ca, inainte de "adormire", a avut o perioada lunga de rugaciune si post. In acelasi mod, Biserica Ortodoxa ne indeamna sa "petrecem" aceasta perioada de post.
MAGDA MARINCOVICI

Potrivit randuielii Bisericii, acesta este unul dintre cele patru posturi de peste an, caracterizat ca post "usor".

RANDUIALA BISERICII. Aceasta inseamna ca ne este permis sa ne hranim cu mancaruri din vegetale, dar sunt excluse alimentele de provenienta animala, respectiv carnea, untura, pestele, lactatele, ouale. In zilele de sambata si duminica din acest post avem dezlegare la untdelemn si la vin.

De asemenea, in ziua de 6 august, cand este sarbatoarea Schimbarea la Fata, credinciosii au dezlegare la peste. Consilierul de presa al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica, recomanda credinciosilor sa profite pentru sanatatea sufletului si a trupului de Postul Sfintei Marii. In opinia parintelui Stoica, acest post este "usor", deoarece avem la dispozitie multe legume si fructe care pot inlocui foarte bine carnea, produsele din carne si lactatele.

SFATUL NUTRITIONISTULUI. "Sanatatea din farfurie", spun frecvent specialistii, mai ales vara, cand avem la dispozitie o bogatie de legume: rosii, castraveti, varza, morcov… Mai concret, profesorul doctor Constantin Ionescu-Targoviste ne sfatuieste "sa profitam de perioada de post si de abundenta de cruditati si sa renuntam la alimentele din cutii, din pachetele, purtand cu ele si substantele chimice - uneori daunatoare, cunoscute si sub numele de E-uri negative - , indispensabile proceselor de conservare sau de prelucrare industriala".

ROSII. Sunt bogate in licopene, pigmentul care le confera culoarea, si in vitamina C (100 de grame de rosii ne aduc 20 mg de vitamina C), contribuind la apararea de boli infectioase, de cancere, diminuarea stresului si impiedicarea procesului de imbatranire precoce a pielii.

ARDEI. Fie ca sunt verzi, galbeni, rosii, ardeii nu trebuie sa lipseasca din farfurie. Ei sunt usor de digerat, savurosi si se pot prepara sub forma de salata, cruzi, copti sau umpluti cu alte legume etc. Ardeii sunt surse exceptionale de vitamina C: 140 mg de vitamina C la 100 de grame de ardei. Nivelul de beta-caroten sau de provitamina A este foarte ridicat mai ales in ardeiul de culoare rosie. Si sa nu uitam ca asocierea dintre vitamina C si beta-caroten este o formula ideala de prevenire a cataractei si, totodata, benefica pentru sistemul cardiovascular. De asemenea, pentru sanatatea ochiului este indicat sa rontaim zilnic cel putin un morcov.

VARZA. Indeosebi varza rosie contine acid lactic, care este un dezinfectant eficient al tractului digestiv si un bun stimulent al digestiei. De asemenea, varza - rosie, alba, de Bruxelles, conopida - este apreciata pentru actiunea benefica in cazul persoanelor suferinde de gastrita hiperacida, ulcer gastric. Toate soiurile de varza sunt bogate in microelemente, vitaminele B 1 si B2, K si C.

PEPENI, PIERSICI, CAISE, MERE

Pepenele, piersicile, caisele, merele pot fi mancate la desert, intre mese sau pot fi preparate sub forma de salate si servite la cina. 100 de grame de pepene reprezinta 35 de calorii, beta-caroten si potasiu. Deci pepenele ar trebui sa fie aliatul persoanelor supraponderale, al celor cu probleme cardiovasculare si intestinale. Trebuie doar sa mancam zilnic caise si avem asigurat necesarul de provitamina A, adica putem tine piept microorganismelor datatoare de boli infectioase. Cat despre pere si mere, pe langa faptul ca ne hidrateaza, completeaza necesarul de vitamine si asigura eliminarea toxinelor.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă