x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei DRAGOSTEA NU ARE VÂRSTĂ/Septuagenarii se simt mai tineri

DRAGOSTEA NU ARE VÂRSTĂ/Septuagenarii se simt mai tineri

de Steluta Indrei    |    14 Dec 2008   •   00:00

O dată cu trecerea anilor evităm să vorbim despre vârstă sau chiar spunem că avem mai puţin decât vârsta din buletin. Este însă o "minciună nevinovată", susţin psihologii, pentru că există un decalaj între vârsta reală şi cea pe care o resimţim.



SFAT. Mişcare, optimism, stil de viaţă echilibrat – reţeta longevităţii

Cercetătorii de la Institutul Max Planck din Berlin au analizat modul în care oamenii îşi percep vârsta. Ei au ajuns la concluzia că septuagenarii – mai ales bărbaţii – se simt mai tineri cu 13 ani faţă de vârsta reală. Studiul, publicat în Journal of Gerontology, s-a bazat pe aplicarea unor teste psihologice pe un eşantion de 516 bărbaţi şi femei cu vârsta peste 70 de ani.

BĂRBAŢI – FEMEI. Autorii studiului au constatat că bărbaţii se cred mai tineri decât femeile. Iată cum argumentează această diferenţă între sexe coordonatorul studiului, Jacqui Smith: "Unul dintre motive ar fi că femeile sunt mai conştiente decât bărbaţii de felul în care arată. Apoi femeile sunt mai receptive la ideea conform căreia efectele bătrâneţii sunt mai vizibile în cazul lor decât al bărbaţilor".
Cercetătorii au efectuat acest studiu pentru a afla dacă sentimentul de a susţine că eşti mai tânăr decât în realitate influenţează durata şi calitatea vieţii. "Este foarte bine că oamenii se simt mai tineri. Acest lucru nu numai că îi ajută să depăşească dificultăţile ce apar o dată cu înaintarea în vârstă, dar am constatat că vârstnicii optimişti prezintă mai puţine riscuri de a deceda prematur comparativ cu cei pesimişti. A gândi pozitiv pe măsură ce înaintăm în vârstă înseamnă a avea o viaţă activă, ceea ce ne garantează longevitatea", a explicat psihologul Jacqui Smith.

SOLUŢIE. Prof. Olivier Saint-Jean, şeful Secţiei de Geriatrie de la Spitalul European Georges-Pompidou din Paris, este de părere că secretul celor care se simt tineri chiar şi la 70-80 de ani este puterea de a iubi. "Dragostea nu are vârstă. Întâlnesc zilnic pacienţi în vârstă care mărturisesc că îşi iubesc soţul/soţia cu acelaşi entuziasm ca la 20 de ani. Sau alţii care se îndrăgostesc nebuneşte de o persoană pe care o reîntâlnesc după zeci de ani", povesteşte prof. Olivier Saint-Jean. El spune că vârsta nu se rezumă la data naşterii, ci presupune o stare complexă ce se află în sufletul şi în mintea noastră.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă