Candva, un mare cardiolog a fost intrebat cat ii e sortit unui bolnav de angina pectorala sa traiasca.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
"Viata anginosului poate fi si de 30 de secunde, dar si de 30 de ani", asa a sunat raspunsul profesorului de cardiologie, pentru ca e foarte important ca bolnavul de aceasta maladie cardiaca sa urmeze constiincios un tratament bine conceput, sa evite macar in al 12-lea ceas factorii de risc ai imbolnavirilor inimii si vaselor, iar procesul de ateroscleroza a vaselor lui sa nu intre in galop.
Doctor Vasile Greiere, medic primar la Centrul de boli cardiovasculare al armatei, spune ca angina pectorala este forma dureroasa a cardiopatiei ischemice fiindca maladia ischemica poate sa fie si nedureroasa, tacuta. Angina pectorala este egala cu durerea in piept. Angina pectorala stabila de efort este cea mai simpla forma, durerea inceteaza la intreruperea efortului sau dupa ce suferindul a supt o pastila de nitroglicerina. Francezii ii numeau pe acesti bolnavi "privitorii in vitrina", adica acei bolnavi care, simtind durerea in piept, se opresc din mers in dreptul vitrinelor, simuland ca privesc marfurile. Angina de efort, ca si celelalte cardiopatii ischemice de alte clase, este cauzata de discrepanta dintre cererea si oferta de sange la inima. Sangele care ajunge la inima este prea putin pentru nevoile de hranire ale cordului fiindca coronarele ce aduc fluxul sangvin s-au stramtat, s-au stenozat din pricina aterosclerozei.
Durerea se simte in spatele sternului, al osului pieptului, durerea insa poate fi si mai la stanga, uneori si mai la dreapta. Durerea in piept se manifesta ca o strangere, ca o apasare, asociata aceasta durere cu anxietatea si cu tulburarile respiratorii. Durerea anginoasa poate iradia in mana stanga, in maxilarul inferior, in crestetul capului sau chiar in ureche. Durerea de angina se poate deosebi de junghiul intercostal. Junghiul intercostal e punctiform, suferindul arata cu degetul unde-l doare, junghiul doare ca o intepatura de cutit. Angina doare 10-20 de minute si suferindul arata zona dureroasa cu palma, nu doar punctul, ci o suprafata mai intinsa a pieptului.
Citește pe Antena3.ro