Ce e bine sa mancam pentru ca diversele componente ale tubului digestiv sa fie protejate de boli si sa nu ajunga la starea de suferinta? Explica profesorul doctor Alexandru Oproiu, nume arhicunoscut in lumea gastroenterologiei. Unii spun cu indreptatire ca esofagul este o conducta. Prin ea circula alimentele spre stomac. Dar aceasta teava a tubului digestiv este sediul unor des intalnite necazuri. Atat de raspanditul reflux gastro-esofagian aici isi face mendrele. Sfincterul din portiunea inferioara a esofagului, acea supapa care lasa libera circulatia doar spre stomac, dar si alte mecanisme de circulatie intr-un singur sens dinspre cavitatea bucala spre stomac sufera deteriorari la unii oameni. Ca urmare, continutul din stomac cu secretii acide porneste invers, dinspre stomac spre cavitatea bucala si produce arsuri, ba chiar si leziuni incadrabile in diagnosticul de esofagita. Mucoasa esofagului nu este adaptata la agresiunea unui mediu acid. Asa ca refluxul gastro-esofagian o irita, o raneste, dar, si mai grav, ii schimba compozitia, situatie care poate conduce la cancere esofagiene.
Ca atare, omul cu reflux gastro-esofagian trebuie sa evite alimentele ce stimuleaza secretia acida in stomac si acestea ar fi: supele concentrate de carne, ciorbele, de altfel, mancaruri contraindicate si in cazul ulcerelor. Trebuie evitate: ceapa, usturoiul, rosiile, vinetele, ciocolata, citricele, adica lamaile, portocalele, ananasul sau sucurile citrice, precum si bauturile acidulate. Omul trebuie sa imputineze si alimentele foarte grase. Oamenii cu boala de reflux trebuie sa evite si vinul, chiar si berea, vinovate si ele de refluxul gastro-esofagian. Bineinteles ca bolnavul de reflux gastro-esofagian trebuie sa nu se culce imediat dupa cina, sa nu ridice greutati, crescand astfel presiunea in abdomen, si trebuie sa doarma cu trunchiul mai ridicat, asezat eventual pe o perna.