x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Eliminarea petelor de pe fata

Eliminarea petelor de pe fata

25 Iun 2004   •   00:00

Medicul primar dermatolog Carmen Curea de la Spitalul Clinic Colentina utilizeaza un aparat cu lumina intensa pulsata (un fel de laser), care este unic in Romania, pentru tratarea rozaceei.

Lumina emisa de aparat este absorbita de hemoglobina din vasul de sange dilatat, care dupa un timp dispare. "Nu se lucreaza cu energie mare, pentru ca se pot provoca arsuri. De aceea este nevoie de mai multe aplicatii pentru tratarea rozaceei", semnaleaza dr. Carmen Curea, la care pacientii se pot adresa direct. Pe langa tratarea leziunilor vasculare (telangiectazii), acest aparat se mai foloseste pentru eliminarea petelor pigmentare, a hemangioamelor, cunoscute sub numele de "pete de vin" care apar pe fata si pentru epilarea definitiva. Aparatul este dotat cu patru aplicatoare, cate unul pentru fiecare afectiune.

Pentru tratarea leziunilor pustuloase se administreaza antibiotice, se aplica pe fata diverse preparate, mixturi, creme, geluri, iar in unele cazuri se efectueaza crioterapie (tratament cu zapada carbonica).

EVOLUTIE. Rozaceea este in principal boala femeilor de varsta mijlocie. Si barbatii pot fi afectati, dar intr-o mai mica masura. Acneea rozacee este diferita de acneea juvenila, care este apanajul tinerilor. Rozaceea apare in trei stadii. "Prima data se manifesta o eritroza la nivelul fetei, adica o roseata, care nu este neaparat permanenta, ci poate evolua in pusee. In al doilea stadiu apar vene mici dilatate, in special pe obraz si nas. Aceasta este cuperoza. Ultimul stadiu reprezinta acneea rozacee propriu-zisa, manifestata prin papule sau pustule", explica medicul Carmen Curea.

CAUZE. Ulcerul cauzat de bacteria Helicobacter pylori sau colitele pot duce la aparitia rozaceei. De asemenea, tulburarile biliare (bila lenesa, calculi) sunt cauze ale rozaceei. Evolutia acestei afectiuni poate fi agravata de un parazit localizat la nivelul fetei, denumit demodex foliculorum. Sunt cazuri frecvente de rozacee provocate de medicamente, in special de cremele pe baza de cortizon. (Steluta Indrei)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă