x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Epidemie de diabet

Epidemie de diabet

de Oana Antonescu    |    05 Noi 2007   •   00:00
Epidemie de diabet
Sursa foto: SIMION MECHNO/

In prezent, medicii estimează că numărul bolnavilor de diabet este de aproape un milion, dar jumătate dintre ei nu sunt diagnosticaţi şi trataţi.

In prezent, medicii estimează că numărul bolnavilor de diabet este de aproape un milion, dar jumătate dintre ei nu sunt diagnosticaţi şi trataţi. Cele mai recente date oficiale arată că la sfărşitul lui 2006, o jumătate de milion de romăni erau diagnosticaţi cu diabet.

In Romănia sunt 450.000 de persoane cu diabet şi anual se depistează 50.000 de cazuri noi, o cifră ingrijorătoare, apreciază prof. dr Nicolae Hăncu, de la Institutul de Boli de Nutriţie din Cluj, preşedintele Federaţiei Romăne de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Specialistul mai atrage atenţia asupra numărului mare de copii care suferă de această maladie: aproximativ 2.000. Incidenţa diabetului a crescut şi la nivel global, aşa incăt ia proporţiile unei pandemii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că pănă in 2025 vor fi cu 72% mai mulţi bolnavi in lume. In prezent sunt 189 de milioane de cazuri şi se estimează că numărul lor va ajunge la 324 de milioane.

EVALUARE. Profesorul Hăncu apreciază că Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei, demarat de Ministerul Sănătăţii, este un real ajutor in depistarea cazurilor de diabet, dar şi a riscurilor de boală. In cele trei luni de la inceperea programului s-a descoperit că 23,4% din populaţia examinată prezintă diferite grade de risc pentru boala diabetică de tip 2. "Ceea ce s-a identificat prin intermediul acestui program este ingrijorător şi alarmant, pentru că procentul este deja foarte mare, iar programul nu s-a finalizat", semnalează prof. Hăncu. Diabetul are un impact foarte mare asupra bolnavului prin complicaţiile pe care le creează: cardiopatie ischemică, infarct miocardic, atac vascular cerebral, insuficienţă renală, retinopatie diabetică, hipertensiune arterială, dislipidemie, obezitate.

oana.antonescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă diabet