x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Europa - România, pe primul loc la hepatitĂ C

Europa - România, pe primul loc la hepatitĂ C

de Magda Marincovici    |    20 Apr 2007   •   00:00

Cu aproximativ un milion de persoane infectate cu virusul hepatitic C (VHC), România se plasează pe locul întâi în Europa în privinţa prevalenţei acestei boli.

Campania "Află de C"

Cu aproximativ un milion de persoane infectate cu virusul hepatitic C (VHC), România se plasează pe locul întâi în Europa în privinţa prevalenţei acestei boli.

România se află într-o zonă intermediară în ceea ce priveşte prevalenţa, estimată la aproximativ 5%. În opinia prof. dr. Carol Stanciu, preşedintele Socităţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, această prevalenţă este subevaluată. Prof. dr. Alexandru Oproiu este de părere că aceasta este totuşi prevalenţa reală şi mai curând ţările din fostul lagăr comunist, care au avut un sistem sanitar asemănător celui de la noi, nu au studii epidemiologice, care să ateste extinderea bolii. Dar dincolo de cifre trebuie ţinut seama şi un fenomen actual: libera circulaţie, care accentuează pericolul infectării cu VHC. Prof. dr. Mihai Voiculescu, preşedintele Societăţii Române pentru Studiul Ficatului (ARSF), atrage atenţia că la reuniuni internaţionale se vorbeşte deja despre români ca despre exportatori de patologie severă, respectiv de VHC şi de VHB. Exemplu – două cazuri de români care au fost depistaţi în Spania cu hepatită B şi C. De altfel, un studiu realizat în Spania arată că incidenţa hepatitei printre românii aflaţi în această ţară este de 5%, iar printre ceilalţi imigranţi din alte ţări este de 8,5%. Din cele 12 milioane de persoane din Europa infectate cu virusul C, 10% sunt români.

CE ESTE DE FĂCUT? Prof. dr. Mihai Voiculescu este încrezător că informarea corectă şi promptă a populaţiei este arma cea mai bună contra VHC. În acest sens, până la finele anului, în premieră se derulează campania "Află de C" de informare, educare şi prevenţie a îmbolnăvirii cu VHC. Pentru informaţii despre hepatita C se poate apela numărul gratuit 0800.883.000 sau se poate accesa site-ul www.afladeC.ro. "Prin această campanie încercăm să înlăturăm temerile oamenilor de a se prezenta la medic şi vrem să evidenţiem pericolele la care se expune populaţia în lipsa unei cunoaşteri adecvate a căilor majore de transmitere a virusului hepatitei C: transfuzii, sex neprotejat, tatuaje, piercing, folosirea de mai multe persoane a aceleiaşi seringi, manichiura şi pedichiura efectuate cu ustensile nesterile", declară profesor doctor Mihai Voiculescu. Prof. dr. Alexandru Oproiu recomandă grupelor la risc, respectiv celor care înainte de 1992 au făcut intervenţii chirurgicale, stomatologice sau li s-au administrat perfuzii de sânge şi preparate din sânge, să facă teste de depistare a VHC.

Profesor doctor Mihai Voiculescu a menţionat că un test costă aproximativ 50 de lei. ARSF va dona Institutului Fundeni 10.000 RON pentru achiziţionarea de teste.

VIRUS
"Nu orice creştere a transaminazelor serice înseamnă infecţie cu VHC. Această creştere poate apărea şi la persoanele care consumă alcool sau la cele cu steatoză hepatică (ficat gras), care pot modifica rezultatele transaminazelor.
Infecţia cu VHC sau cu VHB duce în 20-30 de ani, la ciroză, iar în 10% dintre cazuri, la cancer hepatic.
Cu toate regulile aplicate la donatorii de sânge, există riscul de 1 la 165.000 de perfuzii să se transmită VHC. Ultimele cercetări au arătat că virusul trăieşte nu numai în celula hepatică, ci şi în celule periferice, atenţionează profesor doctor Alexandru Oproiu.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă