Medicul Carmen Lisencu a vorbit în cadrul conferinței științifice „Progrese recente în oncologie” : o șansă în plus pentru pacientul oncologic”, despre avantajele pe care examenul histopatologic le are în diagnosticul în cancerul de sân, în comparație cu biopsia chirurgicală.
De ce avem nevoie de un examen histopatologic?
„De ce examen histopatologic? De ce avem nevoie de examen histopatologic? De multe ori, așa cum știți cu toții, avem o pacientă despre care, în momentul în care o consultăm, știm sigur că acolo este un cancer. Oare cât putem fi de siguri? Chiar și cu investigațiile imagistice. Avem situații în care avem un aspect tipic imagistic mamografic și ecografic de malignitate și totuși, rezultatul histopatologic ne indică o benignitate pentru că orice examinare imagistică dintre cele standard adresate patologiei mamare, fac o descriere morfologică a unei formațiuni, iar așa cum am spus, nu toate formațiunile cu aspect de cancer dintr-un sân vor fi reprezentate de cancere.
Nu de puține ori s-a întâmplat ca să avem o formațiune considerată malignă, să se treacă la o secvență terapeutică, considerându-se un cancer, iar surpriza în momentul operator fiind aceea că nu aveam de-aface cu un cancer. Prin urmare a apărut necesitatea ca în afară de descrierea morfologică să avem o confirmare sau o verificare histopatologică a formațiunilor suspectate”, a explicat Carmen Lisencu.
Biopsia chirurgicală și dezavantajele ei
În trecut, standardul de aur pentru determinarea malignității sau benignității unei tumori era biopsia chirurgicală, fiindcă este o metodă care are specificitate de sută la sută. Însă, această metodă are și dezavantajele ei.
„În trecut, standardul de aur era biopsia chirurgicală pentru că este metoda de sensibilitate și specificitate de sută la sută. Dar are și anumite dezavantaje pe care cu toții le cunoaștem, printre care: morbiditățile asoicate, faptul că se desfășoară în anestezie generală și nu în ultimul rând, un defect cosmetic important asupra pacientei, consum de timp și costuri ridicate. În condițiile în care, după cei mai blânzi autori, peste 50% dintre formațiunile suspecte imagistic nu vor fi reprezentate de cancere. Unii autori chiar dau acest procentaj în țările în care screeningul se desfășoară de mulți ani, ca fiind de peste 80%. Un alt minus al biopsiei chirurgicale, chiar dacă avem formațiuni cu toate aspectele de malignitate și ele aparțin unui proces malign, nu toate cancere de la nivelul sânului sunt reprezentate de cancer la sân, unele dintre ele nu vor avea niciodată indicația de tratament chirurgical”, a spus specialistul.
Metode minim invazive în cazul tumorilor avansate
.................................
Citește mai departe pe AICI