x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Explozia eczemelor

Explozia eczemelor

de Dr. Dana Chehne    |    20 Mai 2009   •   00:00
Explozia eczemelor
Sursa foto: /stockxpertcom

Se apreciază că, în ultimul deceniu, frecvenţa eczemelor a crescut cu aproximativ 40%. Ele apar la peste 10% dintre copii şi 3% dintre adulţi. Fără elucidarea completă a cauzelor, totuşi se incriminează o disfuncţie a sistemului imunitar, la care se asociază un tegument cu tendinţa de uscare şi expunerea la din ce în ce mai mulţi factori iritanţi.



Debutul este în general înainte de împlinirea vârstei de cinci ani. Boala evoluează în pusee şi în unele cazuri se ameliorează sau dispare în timp. Există mai multe tipuri de eczeme, dar cele mai frecvente sunt cea atopică şi cea de contact. În eczema atopică există o tendinţă (cu trăsături ereditare) la alergii, trei sferturi din persoanele afectate prezentând concomitent astm bronşic sau rinită alergică. Numeroşi factori pot declanşa sau agrava eczema: unele produse igienice (săpunuri sau creme), detergenţi, solvenţi sau alte substanţe de curăţire, produse din cauciuc, praf, nisip, fum de ţigară sau alţi poluanţi, stresul, infecţiile, transpiraţia, modificările vremii (variaţii de temperatură sau umiditate), haine din lână sau materiale sintetice, bijuterii (mai ales cele care conţin nichel).

Iniţial apare local o mâncărime, apoi se formează plăgi de culoare roşie-brună, ce se pot acoperi cu vezicule cu lichid, ce se sparg, formând cruste. Leziunile se însoţesc de prurit intens şi senzaţie de arsură. În cazurile cronice, în zonele afectate, pielea este îngroşată, uscată, de culoare roşie sau brună, cu fisuri dureroase, scuame, cruste. Din cauza scărpinatului, uneori poate să apară suprainfecţia. Leziunile se localizează mai frecvent pe braţe, membrele inferioare, faţă sau gât.

Pentru prevenire, evitaţi băile prelungite şi îngrijirile excesive care au tendinţa de a usca şi mai mult pielea. Înlocuiţi-le cu duşuri călduţe şi săpunuri cu ph neutru, fără coloranţi sau parfum. După duş folosiţi un ulei de corp şi creme hidratante, produse avizate medical, repetând acţiunea dacă e nevoie în timpul zilei şi obligatoriu seara, la culcare. Faceţi acest lucru mereu, chiar şi în perioadele în care nu aveţi manifestări clinice. Uscaţi complet pielea, dar fără să o frecaţi. La nevoie aplicaţi comprese umede, reci sau călduţe pe zonele afectate. Folosiţi haine lejere din materiale moi şi naturale (bumbac sau in) şi spălaţi-le cu detergenţi ecologici, clătindu-le bine. Feriţi-vă de temperaturile ridicate şi exerciţiile fizice intense, care vă fac să transpiraţi şi evitaţi scărpinatul. Pentru tratament, medicul va prescrie creme cu corticosteroizi şi tablete cu antihistaminice (pentru combaterea mâncărimii). În cazurile mai complicate se recurge la tratament oral cu corticosteroizi, imunomodulatoare sau fototerapie (cu lumină naturală sau artificială).


×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă