x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Faceti zilnic o cura de vitamine

Faceti zilnic o cura de vitamine

01 Mar 2004   •   00:00

Vitaminele sunt decisive pentru mentinerea sanatatii. Ele reprezinta principalii aliati ai omului in lupta contra infectiilor. Printr-o alimentatie echilibrata putem sa ne asiguram ratia zilnica de vitamine.

Vitamina C se gaseste in legume proaspete, rosii, spanac, cartofi, citrice, kiwi. Ea participa la procesul de formare a oaselor, cartilajelor si dintilor aparand organismul in fata infectiilor. Vitamina PP asigura la nivelul celulelor organismului o buna crestere si mentinere a acestora. Principalele surse de aceasta vitamina sunt: cerealele, mazarea, fasolea boabe, smochinele si stafidele. Vitamina B12 sau vitamina "antianemica" participa la formarea globulelor rosii. Ea se gaseste in crustacee, carne, peste, organe, produse lactate. Si vitamina B9 a fost botezata "antianemica", fiind in cantitati suficiente in cereale, fasole verde, cartofi, spanac, fructe proaspete. Vitamina B2 este decisiva in perioada de crestere. Ea participa in metabolismul glucidelor si ne este furnizata de cereale, legume, dar si de oua, organe, produse lactate si peste. Vitamina B6 are misiunea de a participa la absorbtia proteinelor, grasimilor si zaharurilor si in buna functionare a creierului. Ea se gaseste in carne, peste, organe, fructe, cerealele si legumele verzi. Vitamina B1 este foarte necesara bunei functionari a sistemului nervos. Ea este implicata in utilizarea zaharurilor de catre organism, in buna functionare a sistemului nervos si muscular. Surse bogate de vitamina B1 sunt cerealele, legumele uscate, fructele uscate, germenii de grau. Vitamina B5 se mai numeste si vitamina "parului", ea fiind implicata in activitatea tesuturilor, a pielii, a mucoaselor, dar mai ales in cresterea parului. Ea poate fi luata din cereale, rosii, varza, cartofi, dar si din ficat, galbenus de ou si peste.

Principalele minerale si oligoelemente Principalele minerale necesare organismului sunt calciul, fosforul, magneziul. Calciul se afla in lactate, peste, fructe, legume uscate si proaspete. Fosforul ne este asigurat daca mancam carne, peste, legume uscate si proaspete, lactate si cereale. Cu spanac si fructe oleaginoase ne refacem rezerva de magneziu. Fierul, zincul, cuprul si fluorul sunt principalele oligoelemente care ne sunt furnizate fie de alimente, fie de suplimente nutritive. DR. RODICA STRACHINARIU Medic primar, specialist in diabet, nutritie si boli metabolism

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vitamina