x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fals cu celule stem

Fals cu celule stem

de Georgeta Licsandru    |    Steluta Indrei    |    30 Aug 2007   •   00:00
Fals cu celule stem

Aproximativ 300 de romăni cu grave afecţiuni oftalmologice au fost traşi pe sfoară de medicul american Alfred T. Sapse. Ei au fost programaţi in perioada 7-17 septembrie pentru un aşa-zis implant de celule stem.

Medicul Alfred T. Sapse intenţionează să vină in Romănia pentru a face implant de celule stem, metodă prin care ar fi tratate şi vindecate boli oftalmologice. El pretinde că are o firmă de import de celule stem la Buhuşi. Agenţia Naţională de Transplant (ANT) afirmă insă că in ţara noastră nu a fost omologată nici o procedură de import de celule stem, iar Sapse nu are permis de liberă practică in Romănia.


AVERTISMENT. "Transplantul de celule stem este recunoscut ca procedură validă şi care vindecă numai afecţiunile maligne ale săngelui, deci numai leucemii. Celelalte proceduri sunt doar studii clinice. Nicăieri in lume nu au fost validate ca tratamente. Mai mult, eu nu am primit nici o cerere de import de celule stem şi nici nu am autorizat vreun medic străin care să incerce in premieră in Romănia un astfel de tratament", a declarat Victor Zota, directorul ANT. Conf. dr Monica Pop, directorul Spitalului Clinic Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti, susţine că acţiunea medicului american este cea mai mare inşelătorie din lumea medicală romănească de după Revoluţie. Pacienţii programaţi pentru aşa-zisul implant erau direcţionaţi la clinica prof. dr Benone Cărstocea, fără acordul acestuia. El afirmă că retinopatia pigmentară, microoftalmia şi alte boli grave de care suferă cei 300 de romăni inşelaţi nu pot fi vindecate la ora actuală. Pacienţii au aflat de procedura dr. Sapse prin intermediul unei publicaţii in care erau date anunţuri cu numerele de telefon ale administratorului "firmei" de celule stem din Buhuşi. Unii chiar au plătit in contul americanului 2.500 de euro ca avans pentru intervenţie.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă celule stem