x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Farduri şi fracture

Farduri şi fracture

de Steluta Indrei    |    02 Mar 2008   •   00:00
Farduri şi fracture

Femeile peste 65 de ani preocupate de înfăţişarea lor sunt ferite de căzături şi de fracturi, arată un experiment.

Femeile peste 65 de ani preocupate de înfăţişarea lor sunt ferite de căzături şi de fracturi, arată un experiment.

 

 

Machiajul poate ajuta persoanele în vârstă să prevină riscul de a suferi căzături? Ce legătură există între farduri şi fracturi? Un studiu prezentat la Congresul Mondial de Dermatologie demonstrează că legătura există, de fapt, între sentimentul de încredere în sine şi condiţia fizică a persoanelor în vârstă.

 

 

EXPERIMENT. La studiu au participat 90 de femei cu vârsta peste 65 de ani, care nu cunoşteau scopul experimentului. Unele dintre acestea au beneficiat de tratamente cosmetice, masaj facial şi machiaj, în timp ce altele nu s-au bucurat de nici o îmbunătăţire a aspectului fizic. Apoi toate au fost “echipate” cu diferiţi electrozi pentru înregistrarea markerilor care arată starea participantelor la studiu. Astfel, le-a fost determinat nivelul de cortizol (un hormon al stresului) din salivă. De asemenea, participantele au purtat electrozi pentru monitorizarea ritmului cardiac şi alţi electrozi plasaţi sub talpă pentru înregistrarea mersului. Femeile care au beneficiat de îngrijiri cosmetice au prezentat modificări pozitive ale markerilor înregistraţi de cercetători. Ei au ajuns la concluzia că femeile fardate sunt mai bine dispuse şi mai sigure pe mersul lor decât cele nefardate. Iar îmbunătăţirea propriei imagini conduce la diminuarea riscului de a suferi căzături.

 

“Acest studiu ne-a permis să determinăm impactul psiho-social al cosmeticii. Machiajul este bun atât pentru moral, cât şi pentru sănătate. Având în vedere că în fiecare an zeci de mii de persoane de peste 70 de ani îşi pierd viaţa din cauza căzăturilor, efectele terapiei prin cosmetică trebuie cercetate în continuare”, a afirmat Waly Fall, unul dintre coordonatorii studiului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă