x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fasoane

11 Mai 2004   •   00:00

O zicere din popor ne sfatuieste: „pentru a dormi ca lumea, e bine sa ai stomacul gol, constiinta linistita si picioarele calde".

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Exista ceva adevar in spusa asta, o masa copioasa iti agita somnul, framantarea la gandul grijilor ce te impresoara nu-ti inlesneste adormirea, iar medicina a demonstrat ca tegumentele picioarelor incalzite usureaza lucrarea lui Mos Ene.

Conferentiar doctor Radu Mihailescu, directorul Spitalului de psihiatrie „Obregia", face o serie de consideratii legate de insomnii. Cea mai mare greseala este automedicatia, atunci cand omul inghite hipnoinductoare, cu alte cuvinte, dupa sfatul unei vecine, aceste hipnoinductoare dau dependenta. Este de mare importanta asigurarea unei igiene a somnului, dar si arhitectura etapelor de somn. In primul rand nu trebuie perturbat ritmul veghe - somn, cei ce fac din noapte zi si din zi noapte deregleaza ceasurile biologice. Cele mai precise ceasuri nu sunt cele elvetiene, ci ceasurile biologice ale omului. De ce oare oamenii adorm pe la 11:00-12:00 noaptea si se trezesc cand se iveste lumina si asta pe orice meridian? Apoi nu e cazul sa-ti bati joc de ora de adormire, ea a creat un reflex conditionat. Apoi e bine sa fie evitate substantele ce excita neuronii, precum cafeaua, ceaiurile tari si mai ales alcoolul.

Hipnoinductoarele, asa-zisele pilule pentru somn, nu trebuie niciodata asociate cu alcoolul. Inainte de somn nu e indicat sa vezi filme horor, nici sa inveti in pat. De fapt, patul trebuie sa fie asociat cu somnul, altfel se trimit informatii eronate centrilor din creier care se ocupa cu somnul. Nu exista o pozitie de somn recomandata de medici, fiecare om poate dormi in pozitia care i se pare confortabila si cu care s-a obisnuit. Ce este bine sa faci cand te trezesti in timpul noptii? Daca simti ca nu ti-a fugit somnul, medicul Radu Mihailescu spune ca e indicat sa nu parasesti patul, sa nu te plimbi prin casa. Daca insa esti treaz e bine sa te apuci de lucru, nu sa te perpelesti in pat. Ziua de lucru va fi astfel mai lunga si a doua seara vei fi mai obosit.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă