x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fast-food-ul ataca ficatul

Fast-food-ul ataca ficatul

de Steluta Indrei    |    23 Iun 2005   •   00:00

In afara de faptul ca ne pune inima la grea incercare, alimentatia dezechilibrata afecteaza si ficatul. Cresterea alarmanta a obezitatii si diabetului din ultimii 20 de ani a dus la aparitia unei noi boli - steatohepatita nonalcoolica.

In afara de faptul ca ne pune inima la grea incercare, alimentatia dezechilibrata afecteaza si ficatul. Cresterea alarmanta a obezitatii si diabetului din ultimii 20 de ani a dus la aparitia unei noi boli - steatohepatita nonalcoolica.

Steatohepatita nonalcoolica (SHNA), boala subestimata in trecut, devine prioritara din cauza prevalentei crescute in randul populatiei din intreaga lume. Aceasta reprezinta in prezent cea mai frecventa forma de boala a ficatului, care poate evolua spre fibroza avansata sau ciroza. Afectand atat femeile, cat si barbatii, steatohepatita nonalcoolica apare la 80% dintre persoanele obeze. Totodata survine in general intre 40 si 50 de ani. Dar, ca si obezitate, SHNA este din ce in ce mai frecventa inclusiv la copii si adolescenti.

ALIMENTATIE. Fiind direct legata de obezitate, diabet si consumul alimentelor tip fast-food, steatohepatita nonalcoolica afecteaza persoanele supraponderale, care nu consuma alcool si care nu sunt infectate cu un virus hepatic. Diagnosticul de SHNA se stabileste pe baza analizelor de sange (nivelul crescut al transaminazelor), ecografiei (inflamatie) si biopsiei.

Obiceiurile alimentare nesanatoase determina acumularea de grasimi (trigliceride) in celulele ficatului. Aceasta faza, numita steatoza, se caracterizeaza prin cresterea volumului ficatului, sesizabila la palpare si confirmata prin ecografie. In acest stadiu, boala se poate trata cu succes. Daca insa nu se instituie tratamentul corect, celulele ficatului pot forma un tesut fibros, faza numita fibroza, care poate degenera in ultimul stadiu - ciroza hepatica. De retinut ca SHNA evolueaza in ciroza in 15% din cazuri.

STUDII. Cele mai recente studii date publicitatii cu ocazia Congresului Societatii Europene de Studiu al Ficatului, desfasurat anul acesta, confirma explozia cazurilor de steatohepatita nonalcoolica. Un studiu realizat in Italia subliniaza amploarea acestei boli. Leziuni pre-SHNA apar la 2 milioane de persoane anual in Italia, o tara cu 56 de milioane de locuitori. In fiecare an se inregistreaza pana la 400.000 de cazuri de SHNA si 110.000-140.000 de cazuri de ciroza. "Adresam un avertisment tuturor responsabililor de sanatate publica", a declarat profesorul Jean-Michel Pawlotsky, secretarul stiintific al Societatii Europene de Studiu al Ficatului. "Riscurile cardiovasculare si diabetice asociate dezechilibrului alimentar sunt cunoscute, dar trebuie sa constientizam ca epidemia de obezitate provoaca de asemenea si inmultirea bolilor grave de ficat."

SOLUTII
Tratarea steatohepatitei nonalcoolice se face pe mai multe planuri. In primul rand, pacientii trebuie sa-si schimbe stilul de viata: sa renunte la fripturi, hamburgeri, cartofi prajiti, dulciuri concentrate si sa faca multa miscare. Cu ajutorul medicamentelor este necesara reducerea nivelului colesterolului si trigliceridelor. Imbunatatirea functiei hepatice se obtine de asemenea cu tratament medicamentos. In plus, este obligatorie limitarea tuturor factorilor de risc: pacientul nu trebuie sa se atinga de alcool si trebuie sa evite orice tratament care afecteaza ficatul.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă