În ultimii ani, rata natalităţii din România a scăzut la cote alarmante. Cauzele sunt multiple, de la infertilitatea la teama femeilor de a face un copil. În primii 21 de ani de după revoluție, numărul copiilor nou-născuţi aproape că s-a înjumătăţit, iar țara noastră a ajuns pe ultimele locuri în lume la capitolul natalitate. Mai mult, statisticile internaţionale arată că ţara noastră are cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană.
Românii iau tot mai greu decizia de a face un copil. Sunt tot mai multe cazuri în care nu situația financiară sau cariera sunt principalele motive, ci pur și simplu teama. Există acea tipologie de femei care își asumă clar faptul că nu vor copii și sunt mulțumite cu decizia lor, dar sunt și multe femei care așteaptă acel moment când se vor simți pregătite, însă nimeni nu poate explica exact ce înseamnă acest “pregătit”. O situație financiară bună, o relație stabilă, o locuință, sănătate în condiții normale reprezintă factori importanți, dar și în aceste cazuri sunt femei care tot se tem să facă acest pas. Așa ajung să tot amâne până când, uneori, e prea târziu. Specialiștii spun că de fapt ar fi vorba de o neasumare, de dorința de a “copilări” și de a se bucura de libertate. "Întâlnim la ora actuală femei realizate pe plan profesional şi social care din punct de vedere psihologic se comportă precum adolescentele care mai au de copilărit sau femeile bărbat, care ele, lor, îşi sunt suficiente. Când vorbim despre maternitate vorbim despre asumare. Asumarea feminităţii, sexualităţii, angajamentului. A merge la un job, la sală, în vacanţe, la club, concerte, presupune să facem ce ne place. Venirea unui copil pe lume presupune să arăţi altfel, să dormi mai puţin, să împarţi timpul, să îl petreci cu copilul. Dar mai presupune să ai şi o familie. Copilul născut în familia unită creşte sănătos, armonios, se dezvolă fără frustrări, traume. Femeile care se tem să nască un copil, încă nu au găsit partenerul care să le facă să se simtă femei, să le protejeze, să le ofere siguranţa unui cămin. Material, financiar ele se descurcă oricum", spune Maria Verdi, psihoterapeut.
Subconștientul poate bloca o sarcină
Ultimele date oficiale mai arată că multe dintre românce fac un copil între 30 şi 40 de ani, depăşind chiar şi vârsta până la care este recomandat să nască, adică 35 de ani. După această vârstă, specialiştii avertizează că există riscuri tot mai mari pentru mamă şi pentru copil.
2016
1.381 copii morţi sub vârsta de un an
189.783 de copii născuţi (cu 11.240 mai puţini faţă de 2015)
SURSA: INS
ROMÂNCELE ALEG MATERNITATEA TÂRZIE
În multe cazuri, primul copil apare între 30 şi 40 de ani
1980: ROMÂNIA - locul trei la natalitate în Europa
2017: ROMÂNIA - scădere de 35% a natalităţii
sursa: Eurostat
Stresul are un impact major în viața noastră, iar anumite temeri le putem înmagazina în subconștient fără să ne dăm seama că ne afectează. Specialiștii spun că, uneori, chiar aceste temeri din subconștient pot bloca o sarcină aparent dorită de un cuplu. "Această neasumare a maternităţii o întâlnim şi la femeile căsătorite. Deşi sunt sănătoase din punct de vedere medical, multe femei nu rămân însărcinate. În procesul terapiei ele conştientizează ori că nu sunt pregătite pentru a fi mame, ori că soţul nu este bărbatul visat. Unele dintre ele au fost supuse traumelor şi nu au fost vindecate. Dacă îşi doresc vindecarea scenariului de viaţă, în urma terapiei, prin creşterea psihologică la nivel de femeie, ele se deschid şi apoi rămân însărcinate", mai spune psihoterapeutul.
Unde este bărbatul în această ecuație
Ca și în cazul femeilor, și bărbații așteaptă momentul potrivit pentru a face un copil, moment care ar putea să nu mai vină niciodată dacă nu analizează serios situația. Ei pot înclina balanța într-o relație la acest capitol, însă situația e mai dificilă, ei având un instinc patern mult mai slab decât cel matern, uneori chiar inexistent până la apariția copilului. “Regulile şi consumismul societăţii actuale au transformat bărbatul în băieţel care aşteaptă să fie curtat, de multe ori întreţinut de femei. Aceşti bărbaţi caută în partenere mamă care le-a lipsit, alţii doar se joaca de-a sexul. Trebuie să recunoaştem că în această situaţie femeile sunt cele care hrănesc comportamentele lor infantile, prin faptul că multe se oferă gratis, imediat ce l-au văzut, iar bărbatul nu trebuie să facă niciun efort pentru a le avea”, mai spune Maria Verdi.
Specialiștii explică faptul că în ziua de azi vedem tot mai mult un dezechilibru la nivel de identitate psihologică, o schimbare de rol în cuplu, iar aceste lucruri nu pot fi vindicate decât prin conştientizare individuală. Bărbații sunt efemenizați prin atitudine și vestimentație, chiar și analizele demonstrând un nivel de testosteron scăzut. Soluția este conștientizarea. Acceptarea feminității de către femei și reluarea rolului de bărbat al bărbaților. De aici până la dorinţa de a deveni părinţi, mai este doar un mic pas.
CALEIDOSCOP
Televizorul cu care acoperi un perete
O celebră companie de telefoane şi electrocasnice va lansa pe piaţă un televizor modular cu care vei putea acoperi un perete întreg. The Wall are la bază tehnologia MicrOLED, măsoară 146 de inch şi îi poţi adăuga panouri astfel încât să ajungă la dimensiunea dorită.
Mini frigider cu conectare USB
Dacă vrei ca doza de suc să rămână rece mai multe ore la birou, atunci mini frigiderul este soluţia perfectă. Pentru ca frigiderul să funcţioneze, trebuie să-l conectezi cu un cablu USB la laptop. Gadgetul se găseşte şi în ţara noastră şi costă 108 lei.
Masca de dormit smart
Snore Circle Eye Mask este o mască smart inventată de o companie din China. Masca îşi dă seama când începi să sforăi şi emite imediat mici vibraţii de diverse intensităţi. Vibraţiile te opresc din sforăit, dar nu te vei trezi. O astfel de mască va costa peste 100 de dolari când va apărea pe piaţă.