x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fenomen - Cascatul e molipsitor

Fenomen - Cascatul e molipsitor

de Steluta Indrei    |    17 Dec 2006   •   00:00
Fenomen - Cascatul e molipsitor

Act reflex de inlaturare a tensiunii psihice. Atentie! Cei care vor citi acest articol vor incepe sa caste. Nu pentru ca se vor plictisi (cel putin speram ca nu), ci pentru ca e suficient sa te gandesti la cascat si el… apare.

Act reflex de inlaturare a tensiunii psihice. Atentie! Cei care vor citi acest articol vor incepe sa caste. Nu pentru ca se vor plictisi (cel putin speram ca nu), ci pentru ca e suficient sa te gandesti la cascat si el… apare.

Cascatul este un act reflex, ca si tusea, clipitul, respiratia, comun tuturor vertebratelor (mamifere, pesti, pasari). Oamenii casca dinainte de a se naste, tehnicile ecografice dovedind ca bebelusii casca in burtica mamei.

EXPLICATII. Odata aparuta senzatia de a casca, este imposibil sa ne mai oprim. De fapt, chiar nu este indicat sa ne abtinem de a casca. Timp de cateva secunde cat dureaza cascatul creierul se detensioneaza si se alimenteaza cu oxigen. Cand cascam se contracta diafragma, cel mai mare muschi al organismului, si musculatura toracica, ceea ce face posibila puternica inspiratia cu care debuteaza cascatul. Gura se deschide, contractandu-se muschii faciali si cei ai gatului, laringele si trompa lui Eustachio se deschid la randul lor. O lacrima se poate ivi in coltul ochiului cand cascatul este mai intens. Oricum, cascatul este urmat de o senzatie placuta de relaxare. Studiile arata ca acest fenomen este un semnal trimis de creier cand trecem prin anumite stari. Cascatul nu este insa intotdeauna un semn al oboselii. Cascam cand ne este foame sau cand ne-am saturat, cand ne este somn sau cand ne trezim, cand stam prea mult intr-o incapere neaerisita. La fel ca tremuratul, care semnaleaza ca e cazul sa ne imbracam, cascatul ne arata ca trebuie sa mancam sau sa dormim ori ca trebuie sa iesim la aer.

STUDIU. Cascatul e molipsitor, au dovedit cercetatorii de la Universitatea Stirling (Scotia). La studiu au participat adulti care au fost pusi sa priveasca un film in care protagonistii cascau repetat. La nici cinci minute de la inceputul filmului, peste jumatate din participanti cascau. Iar pentru a ne convinge pe pielea noastra cat de molipsitor este cascatul, autorii studiului ne sfatuiesc sa privim o persoana cascand si vom vedea ca ii vom urma exemplul.
Adevarat sau fals

E obligatoriu sa ne spalam pe dinti de minimum doua ori pe zi? Adevarat. Stomatologii ne sfatuiesc sa ne spalam pe dinti dupa fiecare masa. Daca nu avem pasta de dinti la indemana in timpul zilei, putem sa folosim si periuta fara pasta, pentru a inlatura resturile de alimente.

Peeling-ul este contraindicat pielii sensibile? Fals. Si pielea sensibila are nevoie de peeling. Daca in cazul tenului gras sau normal cremele de curatare de tip peeling pot fi folosite saptamanal, in cazul tenului sensibil, aceste creme sunt recomandate o data la doua saptamani.

Cateva zile de infometare ne ajuta sa avem o silueta snur de Sarbatori? Fals. Depozitele de grasime nu se reduc daca ne infometam cateva zile. Reducerea drastica a aportului caloric presupune un risc foarte mare: acela al oscilatiilor glicemice, care favorizeaza aparitia diabetului zaharat de tip II.

Fumatorii sunt expusi hipomagnezemiei? Adevarat. Fumatul favorizeaza eliminarea magneziului din organism. De aceea, fumatorii trebuie sa aiba o dieta bogata in alimente care contin magneziu (fructe si legume proaspete, cereale integrale, lactate, oua). Acelasi sfat este valabil si in cazul celor care consuma alcool, care folosesc frecvent diuretice sau laxative si al celor care sufera de afectiuni renale.

Ranile de la colturile gurii sunt semnul carentelor de vitaminele A si E? Adevarat. Cremele sau balsamurile pentru buze care contin vitaminele A si E determina cicatrizarea acestor rani. (Georgeta Licsandru)
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă cascatul