x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei FENOMEN / Un nou stres: criza economică globală

FENOMEN / Un nou stres: criza economică globală

de Oana Antonescu    |    10 Noi 2008   •   00:00
FENOMEN / Un nou stres: criza economică globală

Criza economică ne face mai stresaţi, mai nervoşi, mai anxioşi şi ne provoacă insomnii. Teama de eventuale demiteri şi nesiguranţa financiară scad moralul angajaţilor, avertizează psihologii.



Ce se întâmplă dacă îmi pierd locul de muncă? Cum voi plăti ratele din ce în ce mai mari la bancă? Cum voi face faţă cheltuielilor zilnice? Cum îmi va afecta criza financiară familia şi cum pot să o protejez? Sunt doar câteva dintre întrebările care frământă oamenii din întreaga lume, iar pentru cei care re­simt deja problemele financiare îngrijorarea este mult mai mare. Criza econo­mi­că mondială a crescut vulnerabilitatea în faţa stresului.

Potrivit unei statistici rea­lizate de American Psychological Association (APA) şi preluate de CNN, 80% dintre americani sunt stresaţi de problemele economice, faţă de un procent de 66% înregistrat în urmă cu cinci luni. "În trecut, majoritatea oamenilor apelau la consiliere pentru probleme în cuplu, de fa­milie, dar astăzi degringolada din eco­no­mie şi finanţe este principala sursă de stres", spune dr Katherine Nordal, directorul APA. Aceeaşi statistică ara­tă că 60% dintre cei intervievaţi se simt nervoşi, 53% obosiţi, 52% au insomnii şi 47% au dureri de cap. Un alt studiu, realizat de data aceasta în Marea Britanie, arată că o altă sursă de stres o constituie orele suplimentare pe care angajaţii le fac în perioada de criză. Două treimi din cei 2.700 de angajaţi chestionaţi se simt mai obo­siţi şi mai stresaţi decât în urmă cu trei ani.

ÎN ROMÂNIA
Pentru români, problemele financiare nu sunt o noutate. Ele au fost şi înainte de această criză o sursă importantă de stres. Dar în această perioadă problemele fi­nan­ciare sunt şi mai dificile. Cu atât mai mult acum, aceste probleme vor creşte vulnerabilitatea românilor la stres, spune psihologul Mirela Zivari.

Efectele stresului se materializează prin anxietate, apa­tie, nervozitate, scăderea încrederii în si­ne, agresivitate, depresie, ceea ce determină scăderea abilităţii de a adopta de­ci­zii raţionale, scăderea puterii de concentrare, blocaje mentale, insomii, atrage atenţia specialistul. Stresul poate afecta sănătatea întregului organism: tahicar­dii, creşterea tensiunii arteriale, slăbirea sistemului imunitar.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă