x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ficatul aflat la penultima statie

Ficatul aflat la penultima statie

22 Mar 2006   •   00:00

Ii vezi pe unii barbati, mai ales, cu o burta atat de proeminenta, de nu-i mai cuprinde cureaua, iar camasa si pantalonii tipa pe ei. Din pacate, ei nu sunt niste grasi, pentru ca picioarele le sunt subtiri ca grisinele, s-ar topi carnea pe bratele si picioarele lor, si pe piept. Doar burta este umflata precum o roata de masina pusa la un compresor fara aparat de masurarea presiunii. Acesti oameni cu burta umflata sunt bolnavi de ciroza in faza avansata, cand abdomenul lor s-a umplut de lichid si cand tesuturile lor au capatat edeme si mustesc de lichid. De vina in ascita, adica in acumularea de lichid in abdomen, este ficatul bolnav de ciroza in faza decompensata. Vom vedea care este mecanismul strangerii zestrei anormale de lichid in abdomen.

Ciroza

Explica ciroza prof. dr. Mihai Voiculescu, seful Centrului de Medicina Interna din Spitalul Fundeni si totodata presedintele Asociatiei Romane pentru Studierea Ficatului. Prof. dr. Mihai Voiculescu spune ca omul nu s-a imbolnavit de ciroza, ci a ajuns intr-un stadiu de ciroza din pricina unor cauze tinand de ficat. Ciroza este o statie, parca n-ar fi cazul sa fie numita statia finala, caci s-au mai obtinut succese in franarea bolii. Astfel ciroza reprezinta penultima statie a vietii ciroticului. Ficatul gras reprezinta un risc mare de trecere spre ciroza. Ficatul gras inseamna incarcarea cu grasimi a celulei hepatice, impiedicata astfel sa mai functioneze normal. Cei care au ciroza si nu au suferit de hepatite acute provin din randul celor cu ficat gras, deci cu ficat metabolic. Cum este descoperit ficatul gras? In sange analizele gasesc transaminaze mari si fosfataza alcalina mare. Aceste enzime sunt in concentratie mai mare in sange cand celula ficatului este obosita. La aceste analize se poate adauga, atunci cand exista unele dubii, si biopsia hepatica. Se preleveaza un fragment din tesutul ficatului si se vede in laborator care este starea de functionare a celulelor hepatice si daca a aparut fibroza in ficat.

Fibroza

Fibroza este faza urmatoare dupa inflamatia ficatului, cand unele zone ale ficatului devin ca niste cicatrici prin depunerea de fibroza, in acest fel zonele fibrozate fiind scoase din activitatea ficatului. Unii oameni se tem cum ca functia hepatica ar imprastia in tot ficatul celulele bolnave si ca exista un pericol. Este o impresie falsa, analiza nu prezinta nici un risc si este revelatoare in diagnosticarea gradului de nefunctionare a unor celule hepatice. Cei cu ficat gras sau aflati in faza de hepatita cronica, daca abandoneaza alcoolul si sunt in etape mai de inceput ale bolilor respective, au sanse sa-si refaca tesutul hepatic. Renuntarea la alcool deschide usa posibilitatii de a se regenera ficatul. Regimul alimentar adecvat si abandonarea alcoolului au dus la refacerea tesutului hepatic si la cei cu ciroza, dar aceste ciroze sa nu fi fost produse de hepatite, ci respectivele ciroze sa provina din boala ficatului gras. Mai dificil se poate regenera tesutul hepatic, daca ciroza urmeaza unor hepatite. Tocmai de aceea, in cazul in care de vina au fost hepatitele, tratamentele vizeaza franarea cirozei, intarzierea evolutiei bolii cirotice.

Vaccinul

In cazul infectarii cu virus hepatic B se poate face o preventie eficienta cu ajutorul vaccinului antivirus B. Atunci cand in Romania s-a instituit obligativitatea de a fi vaccinati impotriva virusului B toti sugarii, s-a redus la jumatate raspandirea hepatitelor B. In cazul hepatitelor cu virus B, pe langa preventia cu vaccin, se face tratament cu interferon si lamivudina. In cazul infectiei cu virusul C, din pacate, stiinta mondiala inca nu a descoperit formula unui vaccin. De aceea profilaxia se face prin masuri de igiena. In cazul hepatitelor C, tratamentul consta in administrarea de interferon pedilat si de ribavirina.

Lichidul din burta

Aparitia lichidului in burta e cauzat de cresterea presiunii sangelui in vena porta din abdomen. Cand in ficatul bolnav au aparut zone cu fibroza, cu acele cicatrici, ele creeaza un veritabil baraj in calea trecerii sangelui prin ficat si astfel creste presiunea in amonte in vena porta. Sporirea presiunii sangelui in sistemul circulator al abdomenului conduce la aparitia unor varice pe esofag si la trecerea lichidului din vase in abdomen. Aceasta este o faza mai avansata a cirozei. Varicele esofagiene se pot sparge, conducand la grave hemoragii digestive, insotite adesea de moarte.

ABDOMEN. Medicina vizeaza scaderea presiunii in sistemul circulator din abdomen, ca sa nu se mai acumuleze lichid in abdomen si sa nu apara varicele pe esofag. Exista o solutie de scadere a presiunii in vena porta. Se face o derivatie, un schunt intre vena porta si circulatia sanguina obisnuita. Aceasta derivatie se face printr-un tub usor numit tipps, care muta o parte din sange din traseul spre ficat in restul sistemului circulator, micsorand presiunea din vena porta. Acest tubusor se monteaza in abdomen si omul poate trai cu el fara sa fie nevoie de interventii.

TRANSPLANTUL. Alta solutie este transplantul de ficat. Iar pana a ajunge la transplantul de ficat se poate apela si la dializa hepatica. Dar specialistii de marca pot micsora acumularea de lichid in abdomenul bolnavului de ciroza si pe cale medicamentoasa. Dar eliminarea apei din abdomen trebuie facuta pe cale normala, adica implicand rinichii.

SFATUL MEDICULUI
Daca se scoate brusc cu seringa lichid din abdomenul ciroticului, intr-o ora acesta intra in coma. Medicamentele dozate cu intelepciune trebuie sa protejeze relatia ficat-rinichi. Daca nu, precum in jocul domino, ficatul bolnav isi transfera problemele si duce la prabusirea atat a rinichiului, a inimii, cat si a plamanului. Exista anumite diuretice care, administrate corect si cu profesionalism, pot duce la eliminarea lichidului din abdomenul bolnavului de ciroza in faza de ascita.
×