x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fiecare varsta cu vitaminele ei

Fiecare varsta cu vitaminele ei

24 Aug 2004   •   00:00

Vitaminele intervin in numeroase reactii pentru asigurarea bunei functionari a organismului nostru. Insa fiecarei etape a vietii noastre ii corespunde un necesar specific de vitamine.

MAGDA MARINCOVICI

Vitaminele identificate pana acum sunt repartizat in doua categorii. Prima: vitaminele liposolubile (A, D, E, K) sunt asociate materiilor grase din alimente si se gasesc in special in uleiuri, unt, carne si branza. In organism, aceste vitamine sunt stocate la nivelul ficatului si tesuturilor adipoase, inainte de a fi consumate incetul cu incetul potrivit cererii. A doua categorie: vitaminele hidrosolubile (8 vitamine din grupa B si vitamina C) sunt introduse in organism prin apa din continutul alimentelor. Acestea nu pot fi depozitate in organism, motiv pentru care aportul lor trebuie realizat zilnic. Excesul de vitamine hidrosolubile nu prezinta nici un risc, deoarece acestea sunt eliminate prin urina.

VITAMINELE COPILULUI. In perioada de crestere a copilului vitaminele sunt esentiale. Necesarul de vitamina D zilnic in cazul sugarilor este intre 20 si 25 de miligrame. In mod special trebuie evitata carenta de vitamina D. Ea contribuie la fixarea calciului pe os. O parte din vitamina D este "fabricata" de soare, restul este furnizat de alimentatie. Nu sunt prea multe alimente bogate in vitamine D. In special, pestele gras si unele lactate imbogatite contin aceasta vitamina, motiv pentru care ele nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copiilor. Vitamina C este, de asemenea, importanta in perioada copilariei, mai ales ca alimentatia la aceste varste tinde sa fie saraca in produse proaspete (legume si fructe).

GRAVIDE. Vitamina B9 (folati) trebuie suplimentata deoarece are un rol major in dezvoltarea sistemului nervos al fatului. Toate femeile care vor sa aduca pe lume prunci vor creste cantitatea de vitamina B9, introducand in alimentatie legume proaspete si uscate, fructe si cereale. Pentru formarea scheletului copilului, vitamina D este decisiva. In primele stadii ale dezvoltarii fatului, trebuie urmarit ca aportul de vitamina A sa fie corespunzator.

VITAMINELE ADULTILOR. Vitaminele A si E au proprietati antioxidante prevenind procesul prematur de imbatranire. Astfel, persoanelor adulte si de varsta a treia le este indicata o ratie de 20-50 de mg de vitamina E, zilnic. Vitaminele B6, B9 si B12 , precum si vitamina C favorizeaza producerea de globule rosii si intervin in protectia cardiovasculara. Aceasta presupune o alimentatie din care sa nu lipseasca peste, legume verzi, cereale si citrice.

AVERTISMENT. Fumatorii au nevoie cu aproximativ 30% mai multa vitamina C, comparativ cu persoanele nefumatoare. Femeile care au facut o pasiune pentru dietele de slabit, sufera de un deficit de vitamine liposolubile si de vitamine din grupa B.

NECESAR. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, zilnic trebuie sa mancam intre cinci si opt legume si fructe, acestea reprezentand principala sursa de vitamine pentru organismul nostru.

FRAGILE

Vitaminele sunt extrem de fragile.

Principalii lor dusmani sunt aerul, lumina si caldura.

Expunerea prelungita la acesti factori fac ca alimentele consumate sa piarda foarte mult din vitaminele continute si, implicit, aportul nostru zilnic. Sunt studii realizate in Statele Unite care indica pierderi de 100% a vitaminei C din sucul de portocale daca acesta nu e baut imediat dupa stoarcerea fructelor. Vitamina C si o parte din vitaminele B sunt printre cele mai vulnerabile la acesti factori.

In special, vitamina C este sensibila la oxigenul din aer. Ideal este ca legumele si fructele sa fie consumate mai ales crude, imediat dupa culegere. Ele nu trebuie pastrate mai mult timp, deoarece gustul si calitatile nutritive se altereaza.

SURSE DE ENERGIE

Vitamina - Alimentele
  • A - ficat, morcovi, carne
  • B1 - carne, germeni de grau
  • B2 - branzeturi, ficat
  • PP (B3) - cafea, ficat, ton, somon, carne de pasare
  • B6 - somon, nuci, cartofi, ficat, orez
  • B9 - carne, peste, crustacei, galbenus
  • B12 - ficat, inima de vita, ton, heringi, scoici, oua
  • C - citrice, kiwi, pepene, ardei gras, capsune, conopida
  • D - oua, unt, ficat, peste gras, uleiuri
  • E - ulei de floarea-soarelui, masline, arahide, unt, germeni de grau
  • K - varza, spanac, rosii

    APORTUL ZILNIC DE VITAMINE

    Vitamina / 0-15 ani / 15-19 ani / Adulti / Gravide

  • A / 350-700* / 600-800 / 600-800 / 700-950
  • B1 / 0,2-1 / 1-1,1 / 1,1-1,3 / 1,8
  • B2 / 0,4-1,4 / 1,3 -1,6 / 1,5-1,6 / 1,8
  • B3 / 6-14 / 15-18 / 15-20 / 20
  • B6 / 0,5 / 1-1,5 / 2-2,2 / 2,5
  • B9 / 400 / - / 400 / 800
  • B12 / este foarte mic sub 3
  • C / 50-110 / 110 / 110 / 120-130
  • D / 0-15 / 10 / 10 / 12
  • E / 4-12 / 12 / 12 / 12
  • K / 15-40 / 45 -65 / 45 / 45
    * Cantitatile sunt exprimate in miligrame
  • ×