Dar medicii avertizează că ignorarea unor dureri şi neprezentarea la un cabinet medical sau la un spital în aceste situaţii le poate pune viaţa în pericol. Specialiştii citaţi de manofthehouse.com fac o listă cu câteva dintre durerile care ar trebui să îi trimită pe bărbaţi la medic.
Dureri de cap...
Stresul, statul cu orele în trafic, inhalând gaze de eşapament, sunt suficiente motive pentru declanşarea unor groaznice şi sâcâitoare dureri de cap. Dacă vă treziţi brusc că durerea dă impresia că "vă plesneşte capul", că durerea are un alt specific decât cel resimţit până acum, este cazul să mergeţi la medic. Pentru că un accident vascular cerebral (AVC), un anevrism, o sângerare în zona creierului, o tumoare pe creier sau meningita pot avea ca simptome durerile acute de cap. Situaţia se agravează dacă durerea este însoţită de amorţeli, vedere înceţoşată, stări frecvente de confuzie, dificultăţi de vorbire sau de menţinere a echilibrului.
În aceste cazuri, trebuie să mergeţi de urgenţă la spital, deoarece poate fi un AVC. Medicii precizează că un consult medical efectuat urgent poate limita efectele negative ale AVC asupra organismului.
... de picioare
Durerile membrelor inferioare se pot dovedi un pericol serios pentru sănătatea organismului dacă afectează mai ales zona gambei şi a coapsei. Nu trebuie luate în calcul durerile musculare cauzate de un efort fizic sau cele provocate de unele
leziuni.
O boală care se manifestă prin durere la nivelul gambei şi coapsei este tromboza venoasă profundă. Durerea poate fi prezentă doar la atingerea zonei, la sprijinire sau în timpul mersului pe piciorul respectiv. Tromboza venoasă profundă presupune formarea unui cheag de sânge ce poate "călători" prin organism, ajungând chiar la inimă. În această situaţie, tromboza venoasă profundă poate fi fatală.
... în scrot
Scrotul este o zonă sensibilă prin definiţie. De aceea, orice durere la acest nivel este un semnal de alarmă. Bolile printre ale căror simptome se numără durerile în scrot sunt: torsiunea testiculară (întâlnită mai des la copii şi mai rar la adulţi), epididimita (infecţie a unui testicul), piatra la rinichi, cancerul testicular, tumoarea benignă, hernia inghinală.
Torsiunea testiculară se caracterizează prin înfăşurarea cordonului spermatic în jurul testiculului oprind vascularizarea acestuia. Cordonul spermatic este un ansamblu de vase format din canalul deferent, arterele şi venele testiculului, ansamblu ce asigură legătura dintre testicul şi cavitatea pelvi-abdominală.
... în piept
Majoritatea persoanelor acordă mare importanţă durerilor în piept. Pentru că ele sunt asociate cu afecţiuni cardiovasculare. "Acest lucru nu e rău deloc", spun specialiştii, care sunt de părere că este "mai bine să se meargă la un consult pentru orice astfel de durere decât să nu se meargă deloc la medic". Ei avertizează că rata de supravieţuire după un infarct depinde direct de cât de repede persoana în cauza primeşte îngrijiri medicale.
Cele mai multe dureri în zona pieptului sunt semne fie de infarct, fie de pneumonie. În ambele afecţiuni durerile în zona pieptului sunt însoţite de transpiraţie, greaţă, senzaţie de sufocare, furnicături şi o acută senzaţie de slăbiciune.
... abdominale
Aproximativ 90% din populaţie a avut la un moment dat senzaţia de disconfort abdominal. Nimic ieşit din comun. Durerile localizate în zona abdomenului sunt cauzate, în general, de indigestii. Există însă un alt tip de dureri care trebuie descrise urgent medicului, deoarece pot fi semne ale unor afecţiuni mult mai grave. Astfel, dacă simţiţi dureri persistente şi foarte intense în această zonă de vină pot fi: ulcerele, anevrismul aortic abdominal, apendicita, probleme ale vezicii biliare, pancreatita sau ocluzia intestinală.
Medicii precizează că localizarea exactă a durerilor indică boala pacientului. Astfel, în cazul anevrismului aortic abdominal durerea e localizată în piept, în abdomen sau în partea inferioară a spatelui, care poate iradia la nivelul plicii piciorului, feselor sau picioarelor. Durerea poate fi profundă, continuă, chinuitoare şi/sau vibratoare şi poate dura mai multe ore sau zile.
La ulcere, durerea e localizată în epigastru, în partea centrală superioară a abdomenului, imediat sub torace.
Apendicita este o afecţiune al cărei prim simptom este durerea surdă, aproape de centrul sau în partea superioară a abdomenului. Durerea devine mai apoi ascuţită şi se deplasează spre partea din dreapta jos a abdomenului.
În cazul litiazei biliare, se resimte o durere continuă, de intensitate moderată până la severă, la nivelul zonei superioare din dreapta abdomenului. Această durere face obligatorie vizita la medic, deoarece, în astfel de situaţii, intervenţiile chirugicale pot fi singurele salvatoare.
Pancreatita se caracterizează prin durere abdominală severă, cu localizare în jumătatea superioară a abdomenului şi cu iradiere în spate şi umărul stâng.
Ocluzia intestinală se manifestă mai ales prin crampe localizate la nivelul abdomenului.
Citește pe Antena3.ro