x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Frigiderul poate ucide?

Frigiderul poate ucide?

02 Noi 2011   •   21:00
Frigiderul poate ucide?

Conform unui studiu realizat de Agentia de Standarde Alimentare, un milion de britanici sufera de boli cauzate de infectiile alimentare, 20 de mii dintre acestia sunt internati in spital, iar 500 de persoane mor din pricina consumarii mancarurilor infestate, informeaza Daily Mail, citat de mediafax.ro. In frigider se pot afla de 750 de ori mai multe bacterii decat nivelul considerat sigur, printre care salmonela, E.coli si listeria. Institutul de Infectii si Sanatate Globala din cadrul Universitatii din Liverpool a elaborat o serie de sfaturi pentru consumatori, care sa ii fereasca pe acestia de bolile provocate de numeroasele bacterii din frigider:

Carnea nu trebuie pusa pe rafturile de sus ale frigiderelor, deoarece otravirea alimentelor provine de la amestecul de bacterii din anumite produse;

Diferitele tipuri de branza ar trebui sa stea separat de alte alimente in frigider, precum pateul sau macroul afumat;

Legumele trebuie spalate inainte de a fi puse intr-un compartiment separat in frigider;

Orezul, cerealele si condimentele contin o bacterie responsabila pentru doua din cinci cazuri de intoxicatie alimentara, care provoaca greata, stari de coma si diaree. Orezul gatit trebuie aruncat daca a stat mai mult de trei zile in frigider;

Desi poate avea aspect si miros placut, mancarea procesata poate fi periculoasa pentru organism daca este consumata la mai mult de trei zile de la desigilare;

Alimentele crude pot mucegai, iar bacteria nu se distruge prin gatire. Aruncati orice fructe, legume sau produse lactate daca prezinta urme de mucegai. 'Una dintre cauzele majore ale otravirii este amestecul de alimente contaminate. Un exemplu ar fi puiul crud, contaminat cu o bacte­rie posibil fatala, campilobacteria, ca­re este asezat intr-un raft supe­rior, langa o salata. In timp ce puiul este ga­tit, iar bacteria este eliminata prin acest lucru, salata este consumata cru­da', spune profesorul Tom Hum­phrey de la Universitatea din Liverpool. El a mai spus ca frigiderele pline sunt periculoase, aratand ca acestea trebuie sa fie curatate saptamanal.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei