Analizam Frutti fresh, suc de fructe cu "tutti frutti", bautura racoritoa-re carbogazoasa, impreuna cu spe-cialistul nostru, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. De saptamana viitoare, zilnic, publicam aceasta rubrica realizata cu concursul specialistului nostru.
CE BEM, CE MANCAM
Analizam, impreuna cu specialistul nostru, Frutti fresch, suc de fructe cu "tutti frutti", bautura racoritoare carbogazoasa.
In primul rand, trebuie precizat ca eticheta este extrem de greu de citit tocmai in partea de descriere a compozitiei, practic fiind inaccesibila consumatorului, ceea ce contravine legii etichetarii. Consumatorul ar trebui sa stie valoarea nutritiva, din care afland valoarea energetica a produsului. Dar eticheta nu ofera aceste informatii, ceea ce contravine legii. Frutti fresh este, de fapt, o apa carbogazoasa (sifon) cu 4% suc de fructe. Eticheta mai contine si date despre un concurs, care utilizeaza logo-ul "E natural...", inducand consumatorului ideea ca este vorba despre un produs natural.
"Produsul contine 4% sucuri de fructe - mere, portocale, banane, mango, ananas etc. in proportii variabile.
De asemenea, contine dioxid de carbon dizolvat in apa demineralizata (sifon), arome naturale neindentificate. In compozitia bauturii se regasesc urmatorii aditivi alimentari: acid citric - E 330, vitamina C - E 300, beta-caroten - E 160a, benzoat de sodiu - E 211. Substanta uscata a bauturii este de 10 grade Brix (aproximativ 10 grame substanta uscata la 100 ml), formata din 4% sucuri de fructe, iar restul pana la 10% nu se specifica ce reprezinta. Neavand nici indicarea valorii energetice in Kcal/KJ nu cunoastem aportul de calorii. Benzoatul de sodiu este un conservant artificial care consumat frecvent provoaca alergii, eczeme, crize de astm. Beta-carotenul este un aditiv de sinteza, iar in caz de exces pielea poate capata un aspect galbui. Acidul citric in prezenta zaharurilor poate dauna smaltului dentar. Concluzia: nu este un suc de fructe, ci un sifon cu suc de fructe si patru aditivi alimentari artificiali (E-uri), suficient de multi pentru a nu-l putea compara cu un suc de fructe preparat proaspat", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
PRECIZARI
|
Incepand de saptamana viitoare, in fiecare luni, miercuri si joi, publicam aceasta rubrica realizata cu concursul specialistului nostru, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Rubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot
exprima opiniile la numarul de
telefon: 318.20.37; 318.20.42 sau pe e-mail: sanatate@jurnalul.com
Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca prof. dr. Menchinocopschi ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta produsului, fara a-i prezenta eticheta acestuia. |
Citește pe Antena3.ro