x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fuga de stomatolog te lasă cu gura încleştată

Fuga de stomatolog te lasă cu gura încleştată

de Maria Coman    |    05 Mai 2015   •   14:37
Fuga de stomatolog te lasă cu gura încleştată

Igiena orală precară, o carie netratată, alimentaţia nesănătoasă şi lipsa vizitelor regulate la dentist îţi pot aduce dureri atroce de mandibulă şi te pot lăsa, la propriu, cu gura încleştată.

Medicii numesc „trismus” această afecţiune care, netratată, duce la imposibilitatea de a-ți deschide gura, de a mânca sau bea. Încleștarea gurii este simptomul altor probleme care trebuie investigate în amănunt: „Poate fi cauzată de afecţiuni ale muşchilor, nervilor şi articulaţi¬ilor temporo-mandibulare sau reacţie a unei infecţii la rădăcina dentară, apărută în urma unei «simple căriuțe», ignorată, și care a ajuns la nivelul camerei pulpare”, spune dr. Ştefania Mezdrea, medic dentist Dr. Leahu – Clinici Dentare.

Pe de altă parte, încleştarea gurii survine şi ca urmare a loviturilor frontale, a traumelor locale, a intervențiilor chirur¬gicale, afecțiuni ale sistemului nervos, inflamaţia unei măsele de minte, oreon, amigdalită, chiar și de o anestezie dentară în care acul a zgâriat fibrele muşchilor mandibulei.
Diagnosticarea corectă a tris¬musului se face după un consult stomatologic amănunțit sau o radiografie dentară panoramică.
Un prim-pas în rezolvarea problemei este administrarea de analgezice, antibiotice, anti-infla-matoare nesteroidiene, aplicarea de comprese calde la durere, relaxanți musculari, „urmând ca trismusul să se remită treptat după 3-4 zile de la drenajul infecției”.

Netratat la timp, trismusul poate declanșa infecții faciale profunde, dureri cronice, abcese, ce te vor aduce, mai degrabă, pe scaunul chirurgului maxilo-facial.
 

×