x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fumat pasiv, dar tare nociv

Fumat pasiv, dar tare nociv

31 Ian 2006   •   00:00
SANATATEA NOASTRA
In Romania, aproximativ 35% din populatie este reprezentata de fumatori. Nu sunt putini. Iar nefumatorii, chiar daca sunt majoritari, pot fi victime ale tutunului. In afara de senzatia neplacuta, inhalarea involuntara a fumului de tigara presupune un risc major pentru sanatate. Cancer pulmonar, crize de astm, boli cardiovasculare, infectii respiratorii frecvente, avort spontan... sunt tot atatea probleme puse pe seama fumatului pasiv.

Studii

Foarte grav este ca atat fumatorii, cat si nefumatorii din tara noastra nu constientizeaza pericolul real al fumatului pasiv. Cel putin asa reiese dintr-un studiu recent realizat de Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate. Rezultatele arata ca nefumatorii sunt toleranti cu cei care fumeaza in jurul lor, accepta sa fie victime ale tutunului si nu stiu ca au anumite drepturi pentru a se proteja. Mai mult, fumatorii desconsidera riscurile la care sunt supusi nefumatorii. Jumatate dintre fumatorii chestionati au afirmat ca atunci cand vor sa-si aprinda tigara in preajma altcuiva cer voie sa fumeze. "Acest lucru este ingrijorator", atrage atentia dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului pentru renuntarea la fumat din cadrul Institutului de Pneumologie "M. Nasta". Ea spune ca intrebarea "Pot sa fumez?" este echivalenta cu "Pot sa te imbolnavesc?".

Chiar si termenul de "fumat pasiv" induce pasivitatea populatiei din tara noastra fata de acest dusman al sanatatii. Potrivit dr. Magdalena Ciobanu, corect ar fi sa spunem "fumat involuntar sau fumat la mana a doua sau expunere la fum de tigara". Dar fumatul involuntar descrie cel mai bine procesul de inhalare a fumului de tigara fara sa vrei.

Studiile estimeaza ca o treime dintre cancerele pulmonare suferite de persoane nefumatoare sunt cauzate de fumatul involuntar. Expunerea la fum de tigara se asociaza si cu incidenta bolilor cardiovasculare. In functie de gradul de expunere, riscul de infarct miocardic creste cu 58% la persoanele care inhaleaza fum de tigara la serviciu, cu 48%, la domiciliu si cu 66% la cei care au fumat in adolescenta. Fumatul involuntar este responsabil si de conjunctivita, rinita, gastrita, infertilitate.

Mama fumatoare, copil bolnav

Cel mai pacatos este tabagismul in cazul gravidelor care fumeaza sau al celor care nu au acest viciu, dar se afla intr-un mediu de fumatori. "Mamele fumatoare fura din sansele copilului de a avea o viata sanatoasa. Ganditi-va ca bebelusul din burta mamei este complet lipsit de aparare, nu se poate manifesta impotriva fumului cu care este intoxicat", precizeaza dr. Magdalena Ciobanu. Copilul de varsta mai mare isi exprima nemultumirea fata de parintele care fumeaza. Important este ca mama sau tata sa renunte la tigara cand copilul spune: "Ce urat miroase! Nu pot sa respir!".

Gravidele care fumeaza prezinta riscul de a suferi un avort spontan. Atunci cand au dus sarcina pana la capat, ele pot da nastere unor copii cu o greutate mai mica decat cea impusa de zestrea genetica. In plus, viata acestor nou-nascuti este pusa in pericol de sindromul de moarte subita, fiindca dezvoltarea aparatului lor respirator a fost afectata din cauza fumului de tigara. De asemenea, fumatul in timpul sarcinii contribuie la cresterea incidentei astmului la copii si adolescenti.

"Parintii care fumeaza in locuinta isi expun copiii la suferinte: otite medii, infectii respiratorii. Se poate spune chiar ca isi supun copiii la maltratare fizica. Sunt multi parinti care se dezvinovatesc spunand ca fumeaza in bucatarie. Dar fumul nu ramane acolo, ci se imbiba in aerul din locuinta", avertizeaza dr. Magdalena Ciobanu. Un studiu din 2005 demonstreaza ca efectul nociv al fumatului involuntar se transmite din generatie in generatie. Cercetatorii japonezi au demonstrat ca, daca o bunica a fumat in timpul sarcinii, nepotul sau prezinta un risc dublu de a suferi de astm, chiar daca mama lui nu fumeaza.

SFATUL MEDICULUI
Principalul mesaj al medicului Magdalena Ciobanu este urmatorul: "Nu trebuie sa fii pasiv in fata unui fenomen care te imbolnaveste". Pe termen scurt, efectele fumatului involuntar se materializeaza intr-un miros neplacut al hainelor si al parului, la care se adauga fenomene de iritatie, dureri de cap, tuse, uscaciunea mucoaselor gatului, greata, astenie. Expunerile prelungite antreneaza pe termen lung declinul lent al functiei pulmonare, neoplazii, afectiuni ale inimii etc.

STIATI CA
  • Fumul neinhalat provenind de la o tigara lasata in scrumiera contine mai multe substante toxice si cancerigene decat cel inhalat de fumator.
  • Sotia nefumatoare a unui barbat care fumeaza zilnic are un risc de patru ori mai mare de a suferi de cancer pulmonar si poate muri cu patru ani mai devreme daca sotul sau nu renunta la tigara.
  • Trei tigari fumate intr-o incapere de 60 de metri patrati produc mai multe substante toxice decat motorul unui autoturism ultimul tip.
  • Dupa o ora de fumat intr-o camera inchisa, nefumatorul inhaleaza cantitati de substante toxice echivalente cu cele existente in 15 tigari.
  • Pentru a preveni efectele nocive ale fumatului involuntar, in Irlanda, Norvegia, Suedia, Scotia, Portugalia, Spania, Italia a fost interzis fumatul in locurile publice. Conform unei directive a Uniunii Europene, de la 31 iulie 2005 este interzisa publicitatea la tutun. Aceasta lege ar putea intra in vigoare si in tara noastra de la 31 decembrie 2006.
  • ×