x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fumatul bomba din gat

Fumatul bomba din gat

18 Mar 2004   •   00:00

Fumatorul isi scurteaza durata de viata cu 12 ani, anual mor in lume 4 milioane de fumatori, de altfel fumatul este cea mai frecventa cauza de mortalitate, iar numai in SUA se cheltuiesc anual 50 de miliarde de dolari pentru tratarea consecintelor fumatului.

Monoxidul de carbon si gudroanele in numar de 40 provoaca direct cancere in sfera ORL: cancere in laringe de fapt, cea mai intalnita forma, in 90% din cazuri, cancere in rinofaringe, amigdale, bronhii si plamani.

Tutunul provoaca modificari ale mucoasei cailor respiratorii superioare, dupa cum explica profesorul Dorin Sarafoleanu, seful sectiei ORL de la Spitalul "Sf. Maria" si membru al conducerii ORL a Societatii europene, unde s-au reunit doar 8 mari ORL-isti ai continentului, intre care si profesorul Sarafoleanu. Tutunul micsoreaza refluxul faringo-glotic, cel ce protejeaza laringele, traheea si bronsiile de efectul iritant al sucului gastric intors inapoi anormal de boala de reflux gastro-esofagian. Tot tututnul este vinovat de inchiderea mai lenta si incompleta a glotei, defectiuni ce permit patrunderea sucului gastric in laringe. Tot din pricina tigarilor, acest reflux faringo-glotic e perturbat, fiindca filetele nervoase care asigura acest reflux capata fenomene degenerative. Dar iata alte modificari nefavorabile produse de tutun: tulburari ale mirosului, tulburari ale gustului si tulburari respiratorii, caci se irita cronic mucoasa respiratorie, sunt lezati cilii mucoasei si se modifica secretia de mucus. Din pricina cancerului de laringe provocat in mare parte de fumat, ORL-istii sunt obligati sa faca operatii mari, ce salveaza viata bolnavului pentru moment, insa se extirpa laringele si hranirea se face printro canula grefata in gat, iar vorbirea are loc printr-un dispozitiv ce da glasului o tenta metalica.
FLORIN CONDURATEANU- Pulsul medicinei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă