O data cu venirea iernii, focul de lemne din sobe sau seminee este prezent in caminele noastre. Atentie insa la fum, care nu este tocmai inofensiv! Potrivit specialistilor, fumul din soba degaja aproximativ 7.000 de substante toxice, cancerigene si iritante.
STELUTA INDREI
|
ROMANTIC. Semineul are un farmec aparte, dar atentie la fumul degajat in camera! |
Unele dintre acestea sunt prezente si in fumul de tigara, precum monoxidul de carbon si alte particule care pot provoca grave probleme respiratorii sau afectiuni cardiovasculare. In plus, fumul de la soba sau semineu poate declansa simptome cum ar fi tusea, durerile de cap, iritatiile ochilor si gatului.
PROTECTIE. Bineinteles ca persoanele care locuiesc in
case cu sobe nu se pot lipsi de incalzire in sezonul rece, dar pot totusi sa-si ia cateva masuri de precautie in ceea ce priveste fumul. Cei care doresc sa se bucure de focul unui semineu este bine sa aleaga un semineu prevazut cu usa de inchidere. Cele mai performante seminee elimina pana la 90% din fumul degajat prin arderea lemnelor.
RECOMANDARI. Nu lasati lemnele sa mocneasca in soba! Este mai indicat sa faceti un foc mai intens, dar de o durata mai scurta, pentru ca astfel se produce mai putin fum. Ardeti in soba sau semineu numai lemne bine uscate. Lemnele pentru incalzirea locuintei trebuie sa stea la uscat in exterior cel putin sase luni. Dupa uscare, lemnele se depoziteaza in spatii acoperite si nu direct pe pamant. Nu bagati in soba cartoane, materiale plastice sau gunoi menajer. Toate acestea emit numeroase substante nocive. Acelasi avertisment si pentru lemnele vopsite sau date cu lac, placile de PFL sau alte materiale lemnoase prefabricate.
Aerisiti zilnic si chiar de cateva ori pe zi incaperile unde se face focul. Aveti grija la copii, pentru ca ei sunt mult mai sensibili decat adultii la emisiile toxice provenite din sobe sau seminee!