Conf. dr Cristian Gheorghe spune că Institutul Clinic de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni (ICBDTHF) este decis să-şi continuie activitatea, fiind deschis oricărei modificări ce ar putea optimiza circuitele în cadrul platformei medicale Fundeni. Declaraţia a fost făcută ca urmare a controversei legate de trecerea Secţiei ATI 1 de la Institutul Clinic Fundeni (ICF) la ICBDTHF. Conf. dr Cristian Gheorghe, managerul ICBDTHF, precizează că această trecere s-a făcut la solicitarea prof. dr Dan Tulbure către Ministerul Sănătăţii.
ICBDTHF a fost înfiinţat pe baza H.G. 731 din M.O. nr. 488 din 14 iulie 2009. În România, asemenea institute care au reprezentat un model de organizare au fost Institutul de Urgenţă Boli Cardiovasculare "Prof. C.C. Iliescu", care s-a desprins din Institutul Clinic Fundeni în 1991, şi Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie din Iaşi, creat în 2001. În programul strategic al Ministerului Sănătăţii se are în vedere până în 2011 înfiinţarea unui alt Institut de boli digestive similar, la Cluj. De asemenea, la Ministerul Sănătăţii sunt două solicitări de înfiinţare a altor două institute (Urologie şi Hematologie) desprinse din Institutul Clinic Fundeni.
ICBDTHF s-a înfiinţat prin unirea Centrului de chirurgie generală şi transplant hepatic (cu cele 2 secţii) cu Centrul de gastroenterologie şi hepatologie cu cele 3 secţii, aceste 2 clinici având pacienţi comuni (boli de tub digestiv + afecţiuni hepatobiliare), proiecte comune de cercetare, unele cursuri postuniversitare comune - terapii minim invazive endoscopice şi chirurgicale.
Pacienţii cu boli digestive sunt trataţi pe baza unor protocoale comune; săptămânal, au loc 2 şedinţe comune, una de hepatologie pentru cazuri complexe, cele mai multe necesitând transplant hepatic; una în care sunt discutaţi pacienţii oncologici digestiv, spune conf. dr Cristian Gheorghe. ICBDTHF se structurează ca un Centru de excelenţă în boli hepatice şi afecţiuni canceroase digestive, în institut existând un puternic departament de oncologie digestivă, în care se derulează Programul Naţional de Oncologie şi o Secţie de hepatologie cu cazuri selecţionate cu afecţiuni hepatice, îngrijire pre şi post-transplant, terapie minim invazivă (distrucţie tumorală etc.).
Prin proiectele de cercetare câştigate prin concurs (20 proiecte se derulează până în 2011; 19 încheiate în acest an), prin trialurile clinice încheiate sau în desfăşurare, în număr de 32, precum şi prin Fundaţia pentru Chirurgia Ficatului, constituită cu mulţi ani în urmă, ICBDTHF coagulează fonduri importante, care se adaugă celor de la C.A.S.M.B. şi prin programele naţionale de sănătate derulate.
De la constituire până în prezent, în ICBDTHF au fost trataţi peste 4.000 de pacienţi; indicele de complexitate a cazului a crescut, comparativ cu 2008 aceeaşi perioadă, de la 0,95 la 1,19, iar durata medie de spitalizare a scăzut de la 6,05 la 5,91 .
În aceste condiţii, I.C.B.D.T.H. este decis să-şi continuie activitatea, fiind deschis oricărei modificări ce ar putea optimiza circuitele în cadrul platformei medicale Fundeni, susţine conf. dr Cristian Gheorghe.
În acest sens, trebuie înţeleasă includerea Secţiei A.T.I. I în cadrul I.C.B.D.T.H. Fundeni. Această includere s-a făcut în urma solicitării către Ministerul Sănătăţii a prof. dr Dan Tulbure, din cadrul Institutului Clinic Fundeni, care a considerat că această formă de organizare ar fi mai bună decât cea iniţială, care includea numai A.T.I. III în structura I.C.B.D.T.H.Fundeni.
Doctorul Dan Tulbure a precizat marţi, într-o conferinţă de presă, că solicită Ministerului Sănătăţii retragerea Ordinului de ministru, apărut joi, privind transferul Secţiei clinice de anestezie şi terapie intensivă de la Institutul Clinic Fundeni la Institutul Clinic de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni.