x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gena cancerului dispare cu ulei de masline

Gena cancerului dispare cu ulei de masline

11 Ian 2005   •   00:00

Cercetatorii americani au demonstrat eficienta uleiului de masline impotriva cancerului. Acestia au analizat proprietatile uleiului de masline in combaterea cancerului la san si sunt de parere ca s-ar putea chiar crea un tratament pe baza acestui ulei.

GEORGETA LICSANDRU

INDICATIE. Consumati ulei de masline pentru a nu suferi de cancer mamar!
EXPERIMENTE. Cercetari efectuate de aceasta data in Spania au aratat ca probabilitatea de a suferi de cancer mamar este mai scazuta cu 40% la femeile care includ in regimul alimentar uleiul de masline. Acest lucru se datoreaza faptului ca uleiul este bogat in polifenoli (antioxidanti foarte eficienti, care previn afectiunile cardiace si oncologice).

"Experimentele de laborator pe celule canceroase au demonstrat ca acidul oleic reduce prezenta genei canceroase numite Her-2/neu sau erb B-2", a declarat unul dintre autorii studiului, doctorul Javier Menendez, de la Scoala de Medicina din Feinberg din cadrul Universitatii Northwestern de la Chicago. La 20% dintre cazurile de cancer la san s-au observat valori ridicate ale genei canceroase, acestea fiind asociate cu formele deosebit de grave ale bolii.

TRATAMENT. O alta serie de experimente pe celule canceroase au aratat ca acidul oleic neutralizeaza gena Her-2/neu, crescand in acelasi timp eficienta tratamentului cu anticorpi monoclonali. Autorii studiului au aratat ca tratamentul vizeaza tocmai aceasta gena si permite prelungirea semnificativa a duratei de viata a femeilor suferinde.

Rezultatele obtinute confirma intr-o oarecare masura studiile epidemiologice care au aratat ca regimul alimentar mediteranean, bogat in ulei de masline, protejeaza impotriva cancerului la san, bolilor cardiovasculare si reduce efectele imbatranirii.

Studiile desfasurate pe grupuri de populatie din sudul Europei au demonstrat ca acidul gras monosaturat ar putea proteja impotriva cancerului mamar, insa experimentele pe cobai nu au dat rezultate concludente. O posibila explicatie pentru acest lucru ar fi ca in cadrul experimentelor respective, acidul oleic era amestecat cu alti acizi grasi.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă