Glaucomul afecteaza si adultul inainte de perioada varstnica, ba mai mult, glaucomul este o boala intalnita chiar la copii.
de FLORIN CONDURATEANU | |
Pulsul medicinei | |
Profesor doctor Monica Pop, directorul Spitalului de Urgente Oftalmologice, atrage atentia ca glaucomul la copil este mult mai grav decat la adult. Sugarul cu glaucom congenital nu va vedea bine toata ziua, acuitatea lui vizuala va fi scazuta. La sugar sunt niste semne care indica prezenta glaucomului: corneea este mare, mai bombata. Glaucomul va fi bilateral, el atinge ambii ochi. Este o boala oftalmologica ereditara. Sugarul trebuie imediat operat. De fapt, ar fi foarte bine daca ar exista un oftalmolog care sa inspecteze fiecare maternitate pentru a consulta imediat dupa nastere fiecare sugar, pentru decelarea oricaror afectiuni congenitale. De altfel, este de foarte mare sanatate ca orice parinte sa-si supuna copilul unui control oftalmologic la varsta de 3 ani. Exista afectiuni care vizeaza un singur ochi, copilul se descurca cu celalalt si ochiul cu defect se dezobisnuieste sa vada, se ajunge astfel la ambiopie, asa ca ochiul este compromis pentru toata viata. Orice incercare de tratament si reeducare dupa varsta de 6 ani este inutila, ochiul afectat nu va mai vedea niciodata.
Cum se manifesta glaucomul la copilul ceva mai mare, sa zicem in varsta de un an? Ochii lui sunt mari, corneea mai mare. Corneea nu este foarte transparenta. Copilul resimte fotofobia, ochiul lui lacrimeaza intens la lumina puternica. Se observa o inegalitate a pupilelor in aceleasi conditii de lumina. Legat de lacrimarea provocata de glaucom se intampla confuzii, unii medici considera ca nu s-a perforat de la sine canalul lacrimar, situatie intalnita la unii copii, si oftalmologul trece la perforarea acestui canal de scurgere a lacrimilor printr-o mica operatie. Dar in realitate este vorba despre glaucom. Glaucomul congenital si glaucomul infantil se trateaza doar chirurgical, si nu medicamentos.