x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gravida nu trebuie sa fie grasa

Gravida nu trebuie sa fie grasa

17 Apr 2004   •   00:00

O sperietura a gravidei este acel dans nebun al actului de cantar care topaie, aratand ca femeia se ingrasa mult in perioada de graviditate. Gravida cara anevoie kilogramele adunate si ea se teme ca dupa nastere nu va putea scapa de aceste kilograme in plus.

Doctor Carmen Radulescu de la Maternitatea Polizu spune ca medicina recomanda ca gravida sa creasca in greutate numai cu 10-12, maximum 15 kilograme. O femeie care se ingrasa ca urmare a sarcinii mai mult de 15 kilograme se zice ca a fost rau urmarita de medicul obstetrician. Cand in ultimul trimestru gravida creste prea mult in greutate exista riscul aparitiei hipertensiunii, chiar cu edeme, hipertensiune care afecteaza atat mama, cat si fatul. Cand gravida este exagerat de supraponderala pot sa-i apara si convulsii cerebrale, atat in timpul sarcinii, ba chiar si in timpul travaliului.

Gravida trebuie sa se preocupe de o dieta care sa n-o incarce cu prea multe kilograme. Gravida are voie sa manance carne, lapte, lactate, iaurt, ceva mai putine oua, dar nu are restrictii la legume, fructe, apa minerala. In timpul sarcinii, femeia trebuie sa se fereasca de paine, dulciuri, grasimi, sucuri concentrate, paste fainoase. De fapt, sarcina, din momentul conceptiei pana la nastere, este o problema medicala si femeia trebuie supravegheata cu atentie de un medic obstetrician. O sarcina normala are nevoie de minimum 10 controale medicale, dar o sarcina cu risc trebuie supravegheata in circa 15 controale. In timpul graviditatii trebuie efectuate de asemenea minimum patru ecografii.

Primul examen ecografic se face la luarea in evidenta a gravidei, la 4-6 saptamani ale sarcinii, cand se apreciaza varsta fatului. A doua ecografie este menita sa depisteze eventualele malformatii ale fatului, malformatii din sistemul nervos central, din cord, plaman, rinichi si ea se executa in saptamana 23 sau 24. In jurul saptamanilor 30-32 se face a treia ecografie pentru aprecierea diametrului capului, lungimii coapsei, circumferintei abdominale. A patra ecografie se executa dupa 36-37 saptamani si ea face o mai exacta evaluare a greutatii si varstei fatului.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă gravida