x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gravide, nu va intoxicati copiii!

Gravide, nu va intoxicati copiii!

de Steluta Indrei    |    13 Oct 2005   •   00:00
Gravide, nu va intoxicati copiii!

Copiii sunt expusi la produse chimice inca inainte de a se naste. 20 de substante din parfumuri, paste de dinti si detergenti sunt periculoase pentru bebelusi.

Copiii sunt expusi la numeroase produse chimice inainte de a se naste. Acesta este semnalul de alarma lansat de Greenpeace si World Wildlife Fund (WWF), care au identificat 20 de substante periculoase.

O echipa de cercetatori de la cele doua organizatii internationale a prelevat esantioane de sange din cordonul ombilical de la 70 de viitoare mame. Concluzia studiului este ingrijoratoare: 20 de substante toxice se transmit involuntar de la mama la fat. Aceste rezultate confirma studii precedente care au identificat deja prezenta substantelor chimice in sangele si tesuturile organismului. De asemenea, autorii au semnalat ca acestea au capacitatea de a traversa placenta.

Substantele sunt in principal detergenti, derivate de plastic emise de aparatele electronice sau reziduuri de pesticide. De exemplu, in cazul a jumatate din esantioanele provenind din cordonul ombilical, studiul a scos la iveala prezenta de triclosan, un antibacterian aflat in compozitia unor paste de dinti.

AVERTISMENT. Specialistii de la Greenpeace si WWF mai avertizeaza asupra faptului ca numeroase produse, folosite in mod curent, nu pot fi evitate din simplul motiv ca substantele periculoase nu sunt mentionate pe eticheta sau sunt inscrise denumiri al caror grad de periculozitate nu este cunoscut de oameni.

Pe lista neagra se afla parfumurile, deodorantele, cosmeticele, unele paste de dinti, produsele de uz casnic si produsele electronice.

Moscul artificial HHCB, frecvent utilizat in cosmetice si detergenti, a fost descoperit in toate esantioanele de sange. Moscul ambra, care a fost interzis in Uniunea Europeana inca din 1995, a fost regasit totusi in 27 de esantioane. Studiul a mai detectat prezenta agentului antimicrobian triclosan in sangele a peste 50% dintre gravidele participante. Mai mult decat atat, celebrul pesticid DDT, interzis in lumea intreaga, a fost depistat la majoritatea viitoarelor mamici.

PROPUNERE. Solutia propusa de specialisti pentru a proteja populatia de chimicale atat de nocive o reprezinta modificarea de urgenta a compozitiei produselor respective, astfel incat substantele nocive sa fie inlocuite cu unele mai putin periculoase. Vestea buna este ca Uniunea Europeana este pe punctul de a adopta o alta politica in acest sens.

Noua legislatie propusa se numeste REACH (Sistemul de inregistrare, evaluare si autorizare a substantelor chimice) si constituie singura posibilitate de a proteja populatia contra produselor periculoase.

SPRAY-URILE TAIE RESPIRATIA CELOR MICI
Substantele din produsele menajere au un impact asupra sanatatii copiilor si dupa nastere. Rezultatele unui amplu studiu european arata ca spray-urile de uz casnic, precum si odorizantele de camera maresc riscul de aparitie a astmului. Spray-urile pentru curatarea ferestrelor, covoarelor, mobilei afecteaza aparatul respirator al copiilor predispusi la astm. Studiul prezentat la Congresul european al Respiratory Society a fost efectuat pe 4.200 de persoane din 10 tari europene. Dupa noua ani de monitorizare, autorii au observat corelarea noilor cazuri de astm cu folosirea spray-urilor din gospodarie. In caminele unde aceste produse au fost folosite mai mult de trei ori pe saptamana, riscul de aparitie a astmului a crescut cu 40%. Cresterea pericolului este proportionala cu frecventa folosirii spray-urilor, deoarece riscul ajunge la 70% in familiile unde acestea se utilizeaza mai mult de patru ori pe saptamana. Factorii declansatori ai crizelor de astm sunt micile particule emise de spray-uri, care inflameaza bronhiile.

URMARI
Substantele toxice pot provoca malformatii congenitale, tulburari ale sistemului hormonal al fatului, intarzieri in cresterea copilului. "Este socant sa constatam ca substantele chimice sunt prezente in organismul nostru in toate etapele vietii, dar mai ales in viata intrauterina, perioada in care fiinta umana este cea mai vulnerabila", subliniaza Yannick Vicaire, expert Greenpeace.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă