x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Grefa de celule in infarct

Grefa de celule in infarct

14 Oct 2004   •   00:00

Care sunt cele mai proaspete noutati din domeniul chirurgiei cardiace relateaza conferentiar doctor Mircea Patrut, seful Clinicii de chirurgie cardiaca din Spitalul Militar, care a participat la Congresul European de profil, desfasurat la Leipzig in prezenta elitei chirurgilor de inima si vase.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Cucereste tot mai mult teren o interventie de importanta exceptionala, transplantul de celule cardiace. Se recolteaza maduva osoasa din stern sau din oasele bazinului, care se transplanteaza in acea portiune a inimii unde tesuturile sunt moarte din pricina infarctului. Dupa cateva zile, aceste celule grefate reincep contractiile, semn ca si in portiunea lovita de infarct a pornit lucrarea de pompare a sangelui. Astfel se trezeste la viata o portiune necrozata din pricina infarctului. Aducand celule noi din corpul pacientului, nici respingerea nu poate aparea.

Progrese s-au facut si in producerea de inimi mecanice, niste pompe ce pot suplini si lucrarea ventricolului si a auricolului, care se planteaza in corpul bolnavilor cu insuficienta cardiaca acuta. Dupa ce inima adevarata isi revine, pompa artificiala este scoasa si ramane sa-si indeplineasca misiunea doar inima reala. Inimile mecanice se implanteaza si in pieptul celor cu boli cardiace cronice in faza terminala, astfel ca bolnavul sa supravietuiasca pana la transplantul de cord. O alta tehnica noua este urmatoarea: se recolteaza de la animale sau oameni unele vase si de la aceste conducte se pastreaza doar matricea adjunctiva, adica "scheletul" vasului, fara celule, care se implanteaza bolnavului, si pe ea se depun celulele proprii printr-un proces natural, asa ca nu mai apare respingerea.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă