Pacienţii cu diabet de tip 1 în forme severe dovedite ar putea ajunge la un echilibru glicemic normal cu ajutorul unei grefe de celule pancreatice, susţin cercetătorii francezi de la Universitatea din Lille.
După şase ani de la realizarea primei grefe de celule pancreatice efectuată unor pacienţi suferinzi de diabet sever, unitatea INSERM din cadrul Universităţii Lille 2 a publicat un studiu care demonstrează eficienţa acestei metode pe termen lung.
Pacienţii bolnavi de diabet sever erau deja în stadiul în care injecţiile cu insulină nu mai făceau faţă bolii. În 2004, echipa medicului Pattou a încercat şi a reuşit realizarea unei grefe de celule pancreatice. Acest tip de intervenţie este practicată în multe centre medicale din Europa şi Statele Unite. Prima fază a studiului a inclus 14 pacienţi cu diabet sever de tip 1, cu o vârstă medie de aproximativ 42 de ani, majoritatea bolnavi de peste 25 de ani.
Aceşti pacienţi au beneficiat de o grefă de celule ale pancreasului, numite şi insulele Langerhans, parte endocrină a pancreasului care secretă insulină. În prima fază a studiului, respectiv după trei ani de la realizarea grefei, în cazul a 11 pacienţi s-a înregistrat un echilibru glicemic normal, 8 pacienţi nu mai au nevoie de injecţia complementară de insulină. În schimb, 3 pacienţi au pierdut grefonul.
Ca în cazul tuturor grefelor, pacienţii supuşi unor asemenea intervenţii trebuie să urmeze tratamente imunosupresoare pe tot parcursul vieţii. Cercetătorii francezi, autori ai acestui studiu, accentuează faptul că această operaţie este rezervată exclusiv formelor cele mai severe de diabet, cu un risc vital dovedit. Studiul a fost integrat într-un registru internaţional al centrelor care practică acest gen de grefă cu scopul de a se monitoriza pe termen lung efectele acestei metode.
Dacă această metodă, constând în grefă de celule pancreatice va trece proba timpului, se va impune recrutarea unui număr cât mai mare de donatori sau de a recurge la celule suşe embrionare pentru a produce celule pancreatice.
Diabetul zaharat tip 1 apare la orice vârstă, dar este mai frecvent la copii şi adulţi tineri, de aceea mai este numit şi diabetul juvenil. De asemenea, un termen sinonim folosit adesea pentru diabetul zaharat tip 1 este diabetul zaharat insulino-dependent (diabetul zaharatid). Diabetul zaharat tip 1 reprezintă 5%-10% din totalul cazurilor de diabet.
ATENŢIE LA SIMPTOME!
Simptomele diabetului zaharat tip 1 se instalează rapid, fiind determinate de nivelul crescut al glucozei sanguine. Simptomatologia precoce poate trece ignorată de pacient, mai ales dacă persoana a avut de curând gripă. Aceste simptome apărute precoce sunt reprezentate de: n urinări frecvente, în special nocturne; unii copii mici care au învăţat să folosescă toaleta încep să urineze în pat în timpul nopţii n sete extremă şi gură uscată n scădere în greutate n apetit crescut.
Citește pe Antena3.ro