Profesorul doctor Gheorghe Burnei, şeful Clinicii de Ortopedie Pediatrică, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Sklodovska Curie" din Bucureşti, consideră că una dintre cauzele decesului copilului de 9 ani cu fractură de antebraţ este şi lipsa medicilor specializaţi în ortopedie pediatrică.
Reputatul specialist în ortopedie pediatrică, profesorul Burnei, atrage atenţia că, iată, din nenorocire, o greşeală făcută în 2006, prin desfiinţarea ortopediei pediatrice, îşi arată colţii în 2010. Cristian Marian Grigore, în vârstă de 9 ani, a murit la patru zile după ce a fost adus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina cu o fractură la antebraţul stâng. Medicii i-au pus o atelă gipsată şi l-au externat. Ulterior, starea copilului s-a agravat şi a fost supus unei operaţii de amputare a braţului. Copilul a fost transferat la secţia de terapie intensivă şi, ulterior, cu un elicopter SMURD, la Spitalul „Grigore Alexandrescu" Bucureşti. Dar copilul a murit în timpul transportului.
La ora actuală, în ţara noastră, mai sunt aproximativ 12-14 ortopezi pediatri, 50% dintre ei fiind pregătiţi de profesorul Gheorghe Burnei. Această situaţie are două cauze: pe de o parte, desfiinţarea ortopediei pediatrice în anul 2006, iar, pe de altă parte, pregătirea mediocră a unor medici. În prezent, deficitul major de ortopezi pediatri este parţial acoperit de chirurgi pediatri, dar şi aşa numărul lor total este între 20 şi 24 ortopezi pentru copii.
Dacă nu s-ar fi renunţat la ortopedia pediatrică, anual, 10-12 medici s-ar fi pregătit pentru această specialitate. Dar s-a ignorat importanţa medicului oroped pediatru, în condiţiile în care peste 50% dintre copii, care sunt şi cei mai expuşi pericolului fracturilor de membre, sunt din mediul rural şi nu au şansa de a fi transportaţi în timp util la Bucureşti - Spitalele „Marie Curie" şi „Grigore Alexandrescu" - sau în alte câteva centre universitare, unde mai sunt ortopezi pediatri.
Între argumentele care susţin necesitatea revenirii rapide la pregătirea de ortopezi pediatri, profesorul Gheorghe Burnei îl mai adaugă şi pe cel al particularităţilor pacientului-copil. Acesta nu are reacţii atât de severe în episoadele febrile, copilul, comparativ cu adultul, are mult mai des evoluţii explozive. „Ca în medicina veterinară, copilul trebuie permanent supravegheat, tocmai din cauza acestor particularităţi".
După 2006, deficitul s-a adâncit şi pentru că din puţinii ortopezi pediatri unii au plecat în străinătate, alţii au renunţat la medicină din cauza salariilor umilitoare.
Evident, în acest caz dramatic este şi o componentă de slabă pregătire profesională. În cazul acestui copil, se impunea o evaluare după o clasificare standard în toată Europa şi în funcţie de cele trei trepte de clasificare şi în raport de subtipurile respective se stabileau priorităţile: un tratament pentru infecţie şi un tratament pentru fractură. Probabil, în acest caz, prioritar era tratamentul pentru infecţie, deşi este posibilă administrarea concomitentă a ambelor tratamente, spune profesorul Burnei.
„În clinica noastră se diagnostichează şi se tratează toată gama afecţiunilor aparatului locomotor la persoanele cu vârste între 0 şi 8 ani şi, în unele cazuri, după 18 ani (studenţi, elevi sau pacienţi care au fost trataţi pentru afecţiunea respectivă în clinica noastră până la împlinirea vârstei de 18 ani). Anul trecut, aici au fost internaţi 1.284 de pacienţi pentru aceştia fiind practicate peste 1 de intervenţii chirurgicale", precizează profesorul Gheorghe Burnei.
Citește pe Antena3.ro