x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Greşeli care ucid copii

Greşeli care ucid copii

de Magda Marincovici    |    02 Iun 2010   •   00:00
Greşeli care ucid copii
Sursa foto: Radu Tuta/Agerpres

Profesorul doctor Gheorghe Burnei, şeful Clinicii de Ortopedie Pediatrică, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Sklodovska Curie" din Bucureşti, consideră că una dintre cauzele decesului copilului de 9 ani cu fractură de antebraţ este şi lipsa medicilor specializaţi în ortopedie pe­diatrică.



Reputatul specialist în or­to­pedie pediatrică, profesorul Burnei, atrage atenţia că, iată, din nenorocire, o greşeală făcută în 2006, prin desfiinţarea ortopediei pediatrice, îşi ara­tă colţii în 2010. Cristian Marian Gri­gore, în vârstă de 9 ani, a murit la patru zile după ce a fost adus la Spita­lul Judeţean de Urgenţă Slatina cu o fractură la antebraţul stâng. Medicii i-au pus o atelă gipsată şi l-au externat. Ulterior, starea copilului s-a agravat şi a fost supus unei operaţii de am­pu­tare a braţului. Copilul a fost trans­ferat la secţia de terapie intensivă şi, ulterior, cu un elicopter SMURD, la Spitalul „Grigore Ale­xandrescu" Bucureşti. Dar copilul a murit în timpul transportului.

La ora actuală, în ţara noastră, mai sunt aproximativ 12-14 ortopezi pe­diatri, 50% dintre ei fiind pregătiţi de profesorul Gheorghe Burnei. Această situaţie are două cauze: pe de o parte, desfiinţarea ortopediei pediatrice în anul 2006, iar, pe de altă parte, pre­gă­tirea mediocră a unor medici. În pre­z­ent, deficitul major de ortopezi pe­diatri este parţial acoperit de chi­rurgi pediatri, dar şi aşa numărul lor total este între 20 şi 24 ortopezi pentru copii.

Dacă nu s-ar fi renunţat la ortopedia pediatrică, anual, 10-12 me­­dici s-ar fi pregătit pentru această specialitate. Dar s-a ignorat importanţa medicului oroped pediatru, în condiţiile în care peste 50% dintre copii, care sunt şi cei mai expuşi pericolului fracturilor de membre, sunt din mediul rural şi nu au şansa de a fi transportaţi în timp util la Bucureşti - Spitalele „Marie Curie" şi „Gri­gore Alexandrescu" - sau în alte câteva centre universitare, unde mai sunt or­topezi pediatri.

Între argumentele care susţin necesitatea revenirii rapide la pregătirea de ortopezi pediatri, profesorul Gheorghe Burnei îl mai adaugă şi pe cel al particularităţilor pa­cientului-copil. Acesta nu are reac­ţii atât de severe în episoadele febrile, co­pilul, comparativ cu adultul, are mult mai des evoluţii ex­plo­zi­ve. „Ca în medicina veterinară, co­pi­lul trebuie permanent supravegheat, tocmai din cauza acestor particularităţi".

După 2006, deficitul s-a adâncit şi pentru că din puţinii ortopezi pe­dia­tri unii au plecat în străinătate, alţii au renunţat la medicină din cau­za salariilor umilitoare.
Evident, în acest caz dramatic este şi o componentă de slabă pregătire profesională. În cazul acestui copil, se impunea o evaluare după o clasificare standard în toată Europa şi în funcţie de cele trei trepte de clasificare şi în raport de subtipurile respective se stabileau priorităţile: un tratament pentru infecţie şi un tratament pentru fractură. Probabil, în acest caz, prioritar era tratamentul pentru infecţie, deşi este posibilă administrarea concomitentă a ambelor tratamente, spune profesorul Burnei.

„În clinica noastră se diagnostichează şi se tratează toată gama afecţiunilor aparatului locomotor la persoanele cu vârste între 0 şi 8 ani şi, în unele cazuri, după 18 ani (studenţi, elevi sau pacienţi care au fost trataţi pentru afecţiunea respectivă în clini­ca noastră până la împlinirea vârstei de 18 ani). Anul trecut, aici au fost in­­ternaţi 1.284 de pacienţi pentru aceştia fiind practicate peste 1 de in­te­­r­­venţii chirurgicale", precizează pro­fesorul Gheorghe Burnei.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă medicina pediatrie