Primul deces confirmat de gripă nouă A/H1N1 a fost înregistrat ieri, a anunţat profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Bolnavul a decedat în Ambulanţă, prin stop cardio-respirator, în timpul transferului de la Spitalul Municipal din Rădăuţi către Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi.
Bărbatul de 43 de ani, din comuna Siret (judeţul Suceava), a fost internat la spitalul din Rădăuţi la 15 noiembrie.
El prezenta simptome moderate de gripă nouă, dar afecţiunile asociate - obezitate, diabet zaharat şi hipertensiune arterială - au complicat rapid boala. "Tratamentul nu a avut efectul aşteptat în cazul acestui pacient cronic, cu boli asociate (diabet, obezitate, hipertensiune), boli care afectează vasele sanguine, ceea ce poate determina forme severe ale infectării cu virusul gripei A/H1N1", a precizat profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel.
Deocamdată, membrii familiei nu prezintă simptomatologie respiratorie şi au fost informaţi în mod special despre cum să se protejeze de gripă. Ei au primit măşti care să-i protejeze în timpul ceremoniei de înhumare.
LA IAŞI, ÎNCĂ ZECE CAZURI SEVERE SPITALIZATE
Ministerul Sănătăţii precizează că în Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi sunt internaţi zece pacienţi (din judeţe limitrofe) cu forme severă de gripă nouă, dintre care cinci sunt ventilaţi mecanic. De la începutul pandemiei până ieri, la ora 12:00, în ţara noastră erau inventariate 1.966 de cazuri de gripă nouă. Cele mai multe cazuri au fost consemnate în judeţele Botoşani şi Vrancea, precum şi în municipiul Bucureşti.
Conform Ministerului Sănătăţii, în Bucureşti sunt suspendate cursurile şcolare pentru o săptămână la Liceul Teologic Adventist Ştefan Demetrescu şi Şcoala Generală nr. 66, din cauza confirmării de cazuri de gripă nouă. Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel reaminteşte că orice persoană care prezintă simptomele gripei noi - tuse seacă, febră, secreţii nazale apoase sau stare generală proastă - trebuie să se autoizoleze la domiciliu şi să contacteze, iniţial telefonic, medicul de familie, pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.
Specialiştii sunt în alertă, deoarece se aşteaptă o intensificare a atacului virusului gripei noi pe măsură ce iarna îşi intră în drepturi.
Mutaţia virusului
Recent, autorităţile sanitare norvegiene au anunţat că au descoperit o mutaţie a virusului gripei noi la trei pacienţi, care n-au nici o legătură între ei. Doi dintre pacienţi au decedat, iar al treilea este într-o stare gravă. Institutul norvegian pentru sănătate publică a precizat într-un comunicat că "mutaţia ar putea potenţa capacitatea virusului de a pătrunde în profunzimea sistemului respirator, provocând astfel forme de boală mai severe". Se pare că mutaţii similare au fost identificate şi la pacienţi din Brazilia, China, Japonia, Mexic şi Ucraina.
Totuşi, Organizaţia Mondială a Sănătaţii susţine că virusul este în continuare sensibil la medicamentele antivirale, inclusiv la vaccinul produs până la această oră. Pe de altă parte, autorităţile sanitare din Franţa semnalează o creştere a numărului pacienţilor care sunt spitalizaţi în secţiile de terapie anestezie intensivă pentru forme severe de gripă nouă însoţite de patologii cronice.
Campanie de vaccinare
Joi (26 noiembrie) debutează campania de vaccinare contra virusului gripei. Potrivit Ministerului Sănătăţii, primele 1.340.000 de doze produse la Institutul Cantacuzino vor fi repartizate astfel: 140.000 de doze de vaccin pentru imunizarea a aproximativ 70% din personalul medical, 1.000.000 de doze pentru colectivităţile şcolare (500.000 de studenţi şi 500.000 elevi de liceu), iar aproximativ 200.000 de doze de vaccin pandemic pentru personalul din serviciile speciale - armată, grăniceri şi Ministerul de Interne. Vaccinul urmează să ajungă în fiecare judeţ sub pază militarizată.
Vaccinarea nu este obligatorie. Dar profesorul Adrian Streinu-Cercel accentuează faptul că "singura metodă eficientă de protecţie contra virului gripei noi este vaccinarea", şi avertizează că antibioticele nu sunt indicate nici în gripa nouă, nici în cea sezonieră. Masca este foarte importantă, mai ales când există aceste simptome, pentru a-i feri pe ceilalţi de boală.