Un grup de oameni de stiinta din Hong Kong sustine ca a descoperit motivul pentru care virusul gripei aviare H5N1 a facut victime mai ales in randul tinerilor. Explicatia: o reactie exagerata a sistemului lor imunitar.
Cercetatorii din Hong Kong, care au studiat efectele virusului gripei aviare asupra oamenilor, au ajuns, in urma unor teste de laborator, la concluzia ca, in cazul tinerilor, riscul de a fi ucisi de virusul H5N1 este mai mare decat in cazul varstnicilor. Motivul ar putea consta intr-o reactie exagerata a proteinelor specializate - citokine - ce intra in componenta sistemului imunitar. Deoarece sistemul imunitar al tinerilor este mai puternic decat cel al persoanelor in varsta, reactia citokinelor este mai grava la cei tineri. "FURTUNA". In opinia oamenilor de stiinta din Hong Kong, tinerii care au murit dupa ce au fost infectati cu virusul gripei aviare nu sunt de fapt victimele virusului, ci ale propriului sistem imunitar. O data ce H5N1 a infectat tesutul pulmonar al unui tanar, el este atacat de o veritabila "furtuna" de citokine, aceasta reactie exagerata putand fi fatala. Studiul sugereaza ca, in cazul izbucnirii unei pandemii de gripa aviara, aceasta ar putea ucide mai multi tineri decat varstnici, spre deosebire de gripa sezoniera, care face mai multe victime in randul batranilor. De asemenea, acest studiu a pus sub semnul intrebarii eficienta antiviralelor in momentul izbucnirii unei epidemii la nivel mondial. Studiul cercetatorilor chinezi a dat nastere unor reactii din partea doctorului Anthony Fauci, directorul Institutului National de Alergologie si Boli Infectioase din Statele Unite: "Trebuie sa facem cercetari pentru a afla daca acest lucru este adevarat si sa vedem ce masuri pot fi luate". Insa daca testele realizate la Hong Kong sunt corecte, acest lucru inseamna ca pacientii infectati cu virusul gripei aviare vor avea nevoie, in afara de antivirale, de medicamente care sa scada raspunsul sistemului imunitar la infectie, a aratat Fauci.
TESTARE
|
O companie farmaceutica din Singapore a lansat in premiera teste pentru oameni si animale destinate depistarii gripei aviare. In 10 minute, ele detecteaza mai multe forme ale virusului gripal, printre care si H5N1. La oameni, depistarea se face cu ajutorul probelor prelevate din gat si din nas, iar la animale se recolteaza probe de sange sau de tesuturi. Testele au fost autorizate in Thailanda si Malaiezia.
|
Citește pe Antena3.ro