x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gripa aviara nu se ia prin hrana

Gripa aviara nu se ia prin hrana

de Andrada Floria    |    04 Noi 2005   •   00:00
Gripa aviara nu se ia prin hrana

Un renumit expert britanic critica recomandarile europene cu privire la pregatirea carnii si a oualor de pasare, cu scopul de a reduce riscul de gripa aviara. In opinia expertului, aceste masuri sunt specifice salmonelozei si mai putin gripei aviare.

In Europa nu s-a inregistrat pana in prezent nici un caz de gripa aviara la om. Se poate spune insa ca singurele victime ale virusului H5N1 sunt cele care au renuntat sa mai manance carne sau oua de pasare, pentru a nu se imbolnavi - victimele dezinformarii.

MASURI. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a intocmit o lista care prevede masurile ce trebuie luate inainte de a consuma carnea de pui, cum ar fi, de exemplu, fierberea la 70 de grade Celsius. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) a subliniat ca atat carnea, cat si ouale de pasare trebuie consumate cu mare atentie, desi nu exista nici o dovada care sa certifice ca virusul H5N1 s-ar transmite prin hrana. Aceste masuri sunt insa specifice prevenirii imbolnavirii de salmoneloza (boala infectioasa a mamiferelor si a pasarilor, provocata de salmonella, transmisibila si la om prin carnea si ouale infectate). Profesorul Hugh Pennington din Marea Britanie, specialist in microbiologie (fostul director al Departamentului de microbiologie medicala de la Universitatea Aberdeen din Anglia), se opune recomandarilor facute de OMS si reluate recent de EFSA. Dupa parerea sa, masurile de preparare a produselor din carne de pasare se aplica intr-adevar in cazul salmonelozei, dar nu si in gripa aviara. "Oricare ar fi modul de a gati carnea si ouale de pasare, riscul de a fi infectat cu virusul H5N1 este nul", explica profesorul. "Chiar daca cineva ar manca o pasare care a murit din cauza gripei aviare, virusul H5N1 se cantoneaza in plamanii si in intestinele pasarii, care nu sunt consumate. In plus, virusul este foarte sensibil la caldura."

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă