x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gripa nouă: Avem vaccin, dacă vrea Dumnezeu

Gripa nouă: Avem vaccin, dacă vrea Dumnezeu

30 Oct 2009   •   00:00

România are şanse mici să achiziţioneze dozele de vaccin pandemic de care are nevoie urgent pentru a interveni în focarele din Iaşi şi Bucureşti. Această situaţie este explicată de doctorul Streinu-Cercel prin faptul că vaccinul a fost "arvunit din vară de către toţi cei care au dorit să şi-l cumpere, este foarte greu să-l găsim".

"Să ne aşteptăm că avem un Dumnezeu pe pământ şi că mai ţine şi cu noi, luăm măsuri concrete, închidem focarele, acolo unde ele izbucnesc, încercăm să limităm răspândirea virusului. A fost discutată inclusiv măsura limitării măsurilor publice, inclusiv mersul la teatru, cinematografe. Nu este cazul deocamdată, situaţia este sub control din punct de vedere al contacţilor, dar astea se cheamă bariere epidemiologice", a mai declarat Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

"Nu ştiu de câţi bani avem nevoie pentru cele un milion de doze de vaccinuri, pentru că nu am primit încă nici o ofertă. Am cerut HG şi, în funcţie de ce oferte vom primi, vom stabili şi suma. Nu ştiu dacă vom avea acces la acest vaccin, dar sperăm să avem o şansă", a spus Adrian Streinu-Cercel, citat de Realitatea TV.

În ceea ce priveşte vaccinul produs de Institutul Cantacuzino, acesta este făcut, într-o cantitate de un milion de doze, dar întrucât testele vor fi gata spre sfârşitul lunii noiembrie, nu poate fi pus pe piaţă. "Dacă pun pe piaţă un vaccin care nu are aprobare şi se întâmplă ceva pot să mă sinucid", a adăugat Streinu-Cercel.

Devansarea vaccinărilor în şcoli, anunţată iniţial pentru începutul lunii ianuarie, a fost un alt subiecte dezbătut de Streinu-Cercel, care declară că "O devansăm doar dacă reuşim să achiziţionăm vaccin de pe pieţele externe. E posibil să vină prea târziu sau deloc, asta este, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să încercăm".

Virusul nu a suferit mutaţii, el se poate combina şi cu virusul sezonier sau poate să-şi capete propriile valenţe de agresivitate.

"În momentul de faţă, Ministerul Sănătăţii trebuie să ia măsuri suplimentare, în special în focarele existente, pentru a preveni răspândirea virusului. Vorbim, în aceste zile, despre un virus cu transmitere locală, destul de agresiv şi care se poate răspândi cu repeziciune dacă nu acţionăm adecvat", a declarat Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă